x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Pulitzerul pentru literatură pe 2008

Pulitzerul pentru literatură pe 2008

23 Noi 2008   •   00:00

 POLIROM  /  MINUNATA VIAŢĂ A LUI OSCAR WAO
Una dintre cele mai bune cărţi din 2007 (o spune Time) este acum şi pe piaţa românească.





Volumul "Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao" de Junot Diaz, romanul recompensat în urmă cu numai jumătate de an cu Premiul Pulitzer pentru Literatură pe anul 2008, a fost deja lansat la Gaudeamus. Junot Diaz, pe care criticii de la prestigiosul The New Yorker l-au plasat în cercul select al celor mai buni 20 de scriitori ai secolului XXI, se alătură, în colecţia "Biblioteca Polirom", unei liste impresionante de scriitori recompensaţi de-a lungul anilor cu Premiul Pulizer pentru roman: Ernest Hemingway, William Faulkner, Saul Bellow, Norman Mailer, John Steinbeck, Michael Cunningham, Philip Roth, John Kennedy Toole, John Cheever.

Volumul de faţă este cea de-a doua carte a tânărului scriitor dominicano-american, după volumul de povestiri "Drown", întâmpinat de critici cu un entuziasm fără precedent, distins cu PEN/Malamud Award, devenit un best-seller naţional şi, în acelaşi timp, un reper de neocolit al prozei contemporane. Publicat în toamna lui 2007, romanul "Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao" s-a bucurat de aceeaşi primire entuziastă din partea criticilor şi cititorilor – "un soi de combinaţie între Mario Vargas Llosa, «Star Trek», David Foster Wallace şi Kanye West", apreciau criticii de la The New York Times.

SUBIECT. Oscar Wao, protagonistul cărţii, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou şi împătimit de jocurile video şi romanele SF. În casa lui din New Jersey, unde locuieşte cu mama de modă veche şi cu sora rebelă, Oscar visează că va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial şi, mai ales, că va descoperi dragostea. Dar asta s-ar putea să nu se întâmple niciodată, din cauza blestemului fuku, care urmăreşte familia lui Oscar de generaţii întregi, condamnându-i pe membrii acesteia la închisoare, tortură, accidente tragice sau iubiri nefericite. Şi dacă nu fuku este cel vinovat de atâtea rele, atunci probabil e vorba despre tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, împânzind infernal şi absurd o lume întreagă, chiar şi dincolo de mormânt. Iar Oscar, încă aşteptând primul sărut, este doar cea mai recentă victimă a... vieţii. Viaţă despre care Diaz scrie cu o tandreţe şi o energie uluitoare, ilustrând, prin această experienţă dominicano-americană, capacitatea nesecată, profund umană, de a persevera în faţa chinului şi durerii.

×
Subiecte în articol: carte