x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Rafinament marca Truman Capote

Rafinament marca Truman Capote

de Sebastian S. Eduard    |    08 Noi 2009   •   00:00
Rafinament marca Truman Capote

Biblioteca Polirom se îmbogăţeşte cu un nou volum, de data aceasta sub semnătura lui Truman Capote.



Cartea de faţă, "Muzică pentru cameleoni", este o culegere de "reportaje" ficţionalizate: un criminal enigmatic tri-mite biletele viitoarelor victime, o aristocrată creolă îşi bea absintul într-un peisaj atemporal din Martinica, un bărbat între două vârste devine obsedat de o fetiţă de 12 ani, pe care n-a cunoscut-o niciodată... Volumul conţine şi elemente autobiografice: întâlnim un Capote care, fie că fumează cu femeia de serviciu, fie că bârfeşte cu Marilyn Monroe, rămâne unul dintre cei mai eleganţi şi maliţioşi scriitori ai secolului trecut.

5356-106163-sc0001e330.jpgVolumul, care apare în colecţia Biblioteca Polirom după precedentele "O vară de răscruce" şi "Alte glasuri, alte încăperi", a entuziasmat la data apariţiei sale, 1980, critica de specialitate. A fost totodată şi ultimul volum publicat în timp ce Capote încă era în viaţă (autorul avea să moară în 1984, la vârsta de 59 de ani). "Electrizant... o lovitură. Entuziasmul şi viclenia lui fac din această carte una dintre cele mai bune pe care le-a scris vreodată.", s-a entuziasmat Newsweek, în timp ce The New York Times Book Review aprecia că: "Volumul aceasta conţine cam de toate: amintiri ale unor evenimente obscure, dar şi imagini ale celor celebri, bancuri vechi şi isteţime la zi. În mod cert, o compoziţie care va trece testul timpului".

BIOGRAFIE
Truman Capote, unul dintre cei mai importanţi scriitori americani ai secolului al XX-lea, s-a născut la 30 septembrie 1924, la New Orleans. După o copilărie petrecută într-un orăşel din Alabama, se mută la New York, unde, la 17 ani, îşi întrerupe studiile şi se angajează la un ziar; curând începe să-şi publice povestirile în prestigioase reviste literare, iar în 1948 îi apare romanul "Alte glasuri, alte încăperi", care se bucură de un enorm succes şi îl impune în atenţia criticilor ca pe una dintre cele mai mari speranţe ale prozei americane.

Cărţile şi piesele de teatru publicate ulterior, multe dintre ele făcând obiectul unor ecranizări celebre, îi consolidează definitiv reputaţia şi, totodată, stilul: o combinaţie irezistibilă de nonconformism, ironie, rafinament psihologic şi complexitate stilistică.

×
Subiecte în articol: carte