x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Semnale editoriale

Semnale editoriale

de Sebastian S. Eduard    |    05 Mar 2010   •   00:00
Semnale editoriale

● Humanitas: De ce cred oamenii în bazaconii ● Nemira: Locatarul Himeric ● Leda : Cei mai buni tineri romancieri americani



5584-115284-32_35tv45.jpgDe ce cred oamenii în bazaconii
Humanitas. La 150 de ani de la apariţia Originii speciilor şi după nenumărate confirmări aduse de genetică, există încă destui oameni care nu cred în evoluţionism. În ciuda tuturor dovezilor privind Holocaustul, apar voci care îl neagă. Alţii susţin ca Aristotel şi-ar fi copiat sistemul de gândire de la ipotetici filozofi africani. Cum apar toate aceste bazaconii? Ce anume din alcătuirea noastră favorizează superstiţiile şi prejudecăţile? Ce ne întunecă raţiunea şi de ce o luăm razna? La aceste întrebări răspunde pe larg Michael Shermer, un istoric al ştiinţei cu studii de psihologie, scepticul numărul unu al Americii zilelor noastre.


5584-115287-32_35tv46.jpgLocatarul Himeric
Nemira. Cartea spune povestea unui individ care se mută într-un cartier nou. Acesta ajunge rapid să aibă conflicte cu vecinii deoarece face prea mult zgomot. Noul locatar trebuie să ia o decizie: acceptă să se supună dorinţelor vecinilor sau se revoltă. Indiferent de atitudinea lui, însă, vecinii continuă să se comporte din ce în ce mai ciudat. Locatarul himeric este romanul de debut al lui Roland Topor şi a fost adaptat pentru marele ecran de cunoscutul regizor Roman Polanski. Pelicula lui Polanski se numeşte "Chiriaşul" şi este considerată una dintre capodoperele marelui regizor.


5584-115285-32_35tv47.jpgCei mai buni tineri romancieri americani
Leda. În urmă cu aproximativ 10 ani, prestigioasa revistă Granta dedica un număr întreg noii literaturi scrise de 20 de autori pe care îi considera "Cei mai buni tineri romancieri americani". Selecţia îi includea pe Sherman Alexie, Edwidge Danticat, Jeffrey Eugenides, Jonathan Franzen şi Lorrie Moore. Care sunt corespondenţii lor - ca talent şi realizări - din ziua de azi? Volumul de faţă este dedicat creaţiilor lor - o radiografie sugestivă a noii generaţii de scriitori.

×
Subiecte în articol: carte