● Editura Sanda: Teste de cultură generală ● Editura Leda: Nu-i timp de rămas bun ● Editura Polirom: Omul de nicăieri
Teste de cultură generalăSanda. Editura Sanda ne propune un volum de circa 200 de pagini (autor Dan Dumitrescu) despre care titlul spune totul: "Teste de cultură generală". Despre ce vorbim? Despre cultura generală - ce mai ţinem minte din cele învăţate din şcoală. O definiţie poate uşor ironică, dar cât se poate de adevărată. Ceea ce înseamnă că puteţi să vă verificaţi cunoştinţele, iar dacă nu să căpătaţi altele noi ca şi când aţi participa la "Who want to be millionnaire?".
Nu-i timp de rămas bun
Leda. Ce este mai rău? Să descoperi că familia ţi-a fost ucisă fără milă de un asasin în serie sau să afli că toţi ai tăi te-au părăsit? Cynthia Bigge, o adolescentă dificilă, se trezeşte mahmură după o noapte de petrecere şi nu-şi mai găseşte familia - tatăl, mama şi fratele ei, Todd, au dispărut fără a lăsa nici o urmă, nici un indiciu, nici măcar un bilet de rămas bun. După 25 de ani, dispariţia familiei Bigge rămâne acelaşi mister de nepătruns. Cynthia apelează la o emisiune de televiziune gen reality-show, cu speranţa că, undeva, cineva ar putea şti totuşi ceva. Demersurile ei declanşează o avalanşă de semne care spun unul şi acelaşi lucru: dacă scormoneşti trecutul, rişti să afli sau să păţeşti ceva ce nu-ţi doreai.
Omul de nicăieri
Polirom. Jozef Pronek, protagonistul fanteziilor din romanul "Omul de nicăieri", rătăceşte prin Chicago-ul anilor '90. Este un tânăr bosniac care visa în liceu să atingă celebritatea cu trupa sa, cântând cântece de Beatles, un specimen anacronic picat în toiul mişcărilor contraculturale ale vremii, un personaj cu o identitate dubioasă şi un trecut ce rămâne parţial învăluit în mister. Viaţa lui Pronek pare să se reconfigureze în fiecare nou capitol, din diversele perspective ce reconstruiesc personajul şi în contextele bizare în care se trezeşte blocat.