x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Seria Pamuk

Seria Pamuk

de Sebastian S. Eduard    |    07 Noi 2010   •   00:00
Seria Pamuk
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Editura Polirom ne face o propunere tentantă şi iese pe piaţă cu seria de autor Orhan Pamuk. Seria debutează cu "Muzeul inocenţei", cel mai recent roman al laureatului Premiului Nobel pentru Literatură, apărut în traducerea de excepţie a Luminiţei Munteanu.



6006-136075-noname.jpgUrmătorul titlu al seriei este volumul "Istanbul". Proiectul va continua cu noi ediţii ale romanelor cunoscute şi apreciate de cititorii români, precum "Mă numesc Roşu" sau "Viaţa cea nouă".

Orhan Pamuk este cel de-al douăzecilea scriitor laureat al Premiului Nobel pentru Literatură tradus în colecţia "Biblioteca Polirom", după Naghib Mahfuz, Doris Lessing, J.M.G. Le Clezio, Jose Saramago, Gunter Grass, Ernest Hemingway, Doris Lessing, William Faulkner, Seamus Heaney, Camilo Jose Cela, Saul Bellow, Elias Canetti, Elfriede Jelinek, Heinrich Boll, John Steinbeck, Boris Pasternak, Francois Mauriac, V.S. Naipaul şi Rabindranath Tagore. Orhan Pamuk s-a născut în 1952, la Istanbul. După trei ani de studii de arhitectură, se înscrie la Facultatea de Jurnalism, iar din 1974 se dedică în întregime literaturii.

Dintre romanele sale, traduse în peste cincizeci de limbi, au apărut în română "Mă numesc Roşu" (2006), "Viaţa cea nouă" (2006), "Fortăreaţa albă" (2007), "Cartea neagră" (2007), "Zăpada" (2008). În 2006 primeşte Premiul Nobel pentru Literatură. În discursul de acceptare a Premiului Nobel, Pamuk spunea: "Secretul unui scriitor nu stă în inspiraţie - pentru că nu e niciodată limpede de unde apare ea şi cum. Secretul unui scriitor e încăpăţânarea, e răbdarea. Avem un proverb foarte frumos în turceşte: să sapi o fântână cu un ac; eu cred că proverbul acesta vorbeşte de fapt despre scriitori".

Cel mai recent roman al lui Orhan Pamuk a fost primit cu acelaşi interes atât de cititori, cât şi de specialişti, criticii de la Financial Times comparând volumul cu capodopere ale literaturii universale: "Orhan Pamuk a scris un roman de dragoste care poate fi oricând aşezat alături de «Lolita», «Doamna Bovary» şi «Anna Karenina»".

×
Subiecte în articol: carte