x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Toamnă penală. Clotilde Armand riscă două cartonașe roșii

Toamnă penală. Clotilde Armand riscă două cartonașe roșii

de Ion Alexandru    |    04 Iul 2024   •   07:45
Toamnă penală.  Clotilde Armand  riscă două  cartonașe roșii

În timp ce Clotilde Armand contestă, încă, rezultatul votului din 9 iunie, în care a pierdut funcția de primar al Sectorului 1 și își face planuri ca, împreună cu alte partide, să blocheze, din Consiliul Local, activitatea lui George Tuță, din toamnă, lucrurile ar putea lua o întorsătură deloc încurajatoare pentru reprezentanta USR. Pe 19 septembrie, urmează să înceapă procesul în dosarul de conflict de interese, în care Clotilde Armand a fost trimisă în judecată de Parchet. Iar la 16 octombrie, Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să pronunțe decizia definitivă în procesul prin care Armand a contestat raportul ANI, care a constatat conflictul de interese administrative al primăriței. Dacă acest raport nu este respins, Clotilde Armand nu va mai putea ocupa funcții publice în următorii trei ani.

 

Clotilde Armand și-a preluat mandatul de primar al Sectorului 1 în data de 1 noiembrie 2020, mandat care va expira la data de 30 octombrie 2024. Deși George Tuță, candidatul Alianței PSD-PNL, a câștigat alegerile pentru funcția de edil de sector, desfășurate în data de 9 iunie 2024, el nu-și va putea prelua mandatul mai devreme de data de 1 noiembrie 2024.

Clotilde Armand a contestat rezultatul oficial al alegerilor, acuzând fraude electorale, însă fără succes, și se pare că va fi nevoită să se mulțumească cel mult cu un post de consilier local la Sectorul 1, pentru următorii patru ani, ca urmare a faptului că s-a pus prima pe lista candidaților pentru consiliul local din partea Alianței Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), de la alegerile din 9 iunie 2024.

Încă primăriță USR a Sectorului 1, Clotilde Armand a plănuit sau poate mai plănuiește și la acest moment, ca, din poziția de consilier local, să reușească să adune în jurul USR o majoritate suficientă cu sprijinul căreia să blocheze activitatea viitorului primar, George Tuță, sau, mai mult, să fie „unsă” viceprimar al Sectorului 1. Pentru aceasta, Armand ar avea nevoie de voturile consilierilor AUR, cu care a încercat să negocieze, dar care, conform unor surse din interiorul acestei formațiuni politice, resping categoric acordarea unui asemenea sprijin.

 

Primul „hop”, începerea judecății în procesul penal

 

Problema lui Clotilde Armand este că, în ciuda acestor planuri politice, viitorul fost primar al Sectorului 1 s-ar putea confrunta, încă din toamna acestui an, cu neajunsuri de natură legală, care s-ar putea acutiza chiar în apropierea momentului când va fi nevoită să predea mandatul de edil. Mai mult, aceste probleme ar putea avea un deznodământ foarte neplăcut pentru primărița USR-istă, putându-se solda cu decizii care ar putea-o împiedica, pentru următorii trei ani, să mai ocupe o funcție publică.

În 25 aprilie 2024, la Judecătoria Sectorului 1 s-a format dosarul 12508/299/2024, cel prin care Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, în calitate de inculpat, de către Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, pentru conflict de interese. Deși dosarul de bază nu a primit încă un prim termen de judecată, mai există un dosar asociat, tot la Judecătoria Sectorului 1, având numărul 12508/299/2024/a1, format la data de 13 iunie 2024, care are ca obiect măsuri și excepții dispuse de judecătorul de cameră preliminară.

La data de 13 iunie, magistratul a amânat cauza și a acordat un termen pentru data de 19 septembrie 2024, la ora 14.00, cu aproape o lună înainte ca Clotilde Armand să predea mandatul.

 

Acuzații grave

 

În acest dosar, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a trimis-o în judecată pe Clotilde Armand pentru comiterea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane și conflict de interese. Procurorii au stabilit că, în perioada mai 2022 - august 2022, în calitate de Primar al Sectorului 1 din Municipiul Bucureşti, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziţiei nr. 715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, „în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata Armand Clotilde - Marie – Brigitte a emis patru dispoziţii care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizaţiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei (venituri brute)”.

Concret, Clotilde Armand este acuzată că, pe 6 mai 2022, a emis Dispoziţia nr. 1708/06.05.2022 prin care pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului şi-a majorat indemnizaţia lunară cu suma de 3.744 lei, din care a încasat suma de 2.191 lei în contul personal, diferenţa de 1.533 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat. De asemenea, în data de 7 iunie 2022, a emis Decizia nr. 2156 prin care, pentru timpul lucrat în luna mai 2022, şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii mai 2022 cu suma de 5.616 lei, din care a încasat suma de 3.285 lei în contul personal, diferenţa de 2.331 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat. Ancheta a mai arătat că, pe 5 iulie 2022, a emis Dispoziţia nr. 2517 prin care şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii iunie 2022 cu suma de 3.744 lei, din care a încasat suma de 2.191 lei în contul personal, diferenţa de 1.533 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat, iar la 1 august 2022 a emis Dispoziţia nr. 2853/01.08.2022 prin care şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii iulie 2022 cu suma de 5.616 lei. Din această sumă a încasat suma de 3.285 lei în contul personal, diferenţa de 2.331 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat.
 

Tot în toamnă, va afla dacă rămâne, definitiv, cu verdictul dat de ANI

 

Însă aceasta nu este singura problemă a primăriței. La data de 16 octombrie 2024, cu două săptămâni înaintea finalizării mandatului de edil, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție ia în discuție și recursul formulat de Clotilde Armand împotriva unei sentințe a Curții de Apel București, prin care i-a fost respinsă contestația împotriva raportului Agenției Naționale de Integritate, prin care a fost declarată în conflict de interese și în incompatibilitate.

Armand a formulat acest recurs în data de 13 martie 2024, iar cauza s-a aflat în faza preliminară a judecății până pe 2 iulie 2024. 

Reamintim că, în 7 noiembrie 2022, ANI a constatat că, din aceleași motive pentru care Parchetul a trimis-o în judecată în dosarul penal, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese administrativ, încălcând prevederile articolelor 70, 71 și 76 din Legea 161/2003. Dacă raportul ANI nu este desființat în justiție, Clotilde Armand va fi decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcție sau a încetării de drept a mandatului.

La 11 martie 2024, Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată contestația lui Clotilde Armand împotriva raportului ANI. Este vorba despre Raportul de evaluare 49614/G/II/4.11.2022.

×
Subiecte în articol: Clotilde Armand procese functii publice