x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Claude Lelouch face film de 7,5 milioane de euro în România

Claude Lelouch face film de 7,5 milioane de euro în România

de Oana-Maria Baltoc    |    11 Iun 2009   •   00:00

Al 45-lea proiect cinematografic marca Claude Lelouch, lungmetrajul "Ces amour la" a prins viaţă din 8 iunie, în Studiourile MediaPro din Buftea. În film apare şi Salome Lelouch, fiica regizorului.



"Este un film pe care toata viaţa mi-am dorit să-l fac", spune regizorul. "A durat 40 de ani să-l scriu dar tot timpul am ştiut că voi face acest film." Proiectul este unul din cele mai ambiţioase de pană acum, şi marchează cincizeci de ani de activitate cinematografică a faimosului regizor. Legendă vie a cinematografiei franceze şi mondiale, Claude Lelouch a fost premiat cu Palm d'Or şi distins cu două premii Oscar pentru filmul "Un bărbat şi o femeie" (Un homme et une femme), care îi are ca protagonişti pe Anouk Aimée şi Jean-Louis Trintignant. De-a lungul carierei, care include peste cincizeci de producţii, celebrul regizor a colaborat cu Yves Montand, Lino Ventura, Annie Girardot, Jean-Paul Belmondo, Fanny Ardant, Jeremy Irons, Claudia Cardinale, Anne Parillaud şi multe alte nume marcante pentru cinematografia mondială.

Dreptul de a iubi. Lelouch a început să lucreze la acest proiect în urmă cu 40 de ani şi a filmat câteva secvenţe la toate cele 42 de filme pe care le-a facut în această perioadă. Prin intermediul peliculei "Ces amour la", regizorul Claude Lelouch va oferi publicului ocazia de a întâlni mari actori ai cinematografiei mondiale care astăzi nu mai sunt printre noi.

"Într-o zi am citit în Tora că toţi avem dreptul la cinci mari iubiri în această viaţă şi am decis să fac un film despre asta" a declarat Lelouch despre subiectul noului său film, "Ces amour la", care va fi realizat la Studiourile MediaPro. Actriţa Audrey Dana va juca rolul principal în povestea vieţii unei femei (Ilva), care îşi aminteşte prin flashback-uri de cei doi francezi, doi americani şi un neamţ pe care i-a iubit. Rolul unuia dintre iubiţi va fi jucat de cântareţul francez Raphael care îşi face astfel debutul în cinema. Dominique Pinon, Anouk Aimee, Judith Magre, Christine Citti, Jacky Ido şi Salome Lelouch sunt doar o parte din numele care vor apărea pe afişul filmului. Din distribuţia filmului fac parte atât nume reprezentative ale cinematografiei actuale, cât şi prezenţe istorice susţinute prin intermediul impresionantei apariţii a unor actori care nu mai sunt printre noi. "Ces amour la" urmăreşte viaţa personajului principal din 1940 până în 1960 şi include un prolog care spune povestea părinţilor eroinei şi un epilog despre copiii ei.

Cu gândul la Cannes.
Este pentru prima oară când Claude Lelouch, producătorul propriilor filme până acum, şi-a pus încrederea într-o tânără companie de producţie - Les Films du Kiosque. Proiectul are un buget de 7,5 milioane de euro, fără a include 25 milioane de euro investiţi de-a lungul a 40 de ani, în secvenţe ce vor face parte din acest film. Filmul reprezintă şi povestea iubirii pentru cinematografie, filmul urmărind evoluţia acestei arte: începutul este în forma unui film mut alb negru, peste care se suprapun pe parcurs sunetul şi culorile. Muzica este unul din elementele principale ale "mărcii" Lelouch, element care se va menţine şi în acest proiect. Prima melodie originală din film a fost compusă în urmă cu zeci de ani de legendarul Fracis Lai, vechi colaborator al regizorului şi câştigător al premiilor Oscar, Cesar, BAFTA şi Golden Globe, iar compozitorul ce i-a continuat munca - Laurent Couson - îşi va interpreta singur piesele în acest film, ca pianist. Filmările vor fi împărţite între Studiourile MediaPro din Buftea şi Beaune - oraşul în care cineastul francez înfiinţează o şcoala de cinema - şi vor dura aproximativ două luni. Producătorii şi-au propus să lanseze filmul în prima parte a anului viitor, astfel încât să poată participa la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

×
Subiecte în articol: arte film lelouch claud