x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cosmina Stratan merge la Berlinală

Cosmina Stratan merge la Berlinală

de Maria Sârbu    |    15 Ian 2014   •   18:55
Cosmina Stratan merge la Berlinală
Sursa foto: ADRIAN CUBA/Agerpres
Între 6 şi 16 februarie, cineaşti români vor participa la eveniment
La a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (Berlinala), care se va desfăşura între 6 şi 16 februarie, va fi vizibilă prezenţa românilor, chiar dacă programul complet al evenimentului îl vom afla spre sfârşitul lunii ianuarie. ICR Berlin anunţă că în acest an a fost selecţionată, în programul “Shooting Stars”, şi actriţa Cosmina Stratan (laureată la Cannes), alături de nouă actori din Europa. În alţi ani, România a fost reprezentată în acelaşi program, ajuns la a 17-a ediţie, de Ana Ularu, Dragoş Bucur, Maria Popistaşu, Ada Condeescu. “Shooting Stars” a fost înfiinţat în scopul de a promova pe plan internaţional pe cei mai talentaţi tineri actori europeni, care au posibilitatea de a se întâlni cu mari cineaşti – de la actori  consacraţi la regizori, producători, directori de casting. E o şansă de a fi cunoscut în afara ţării şi de a pătrunde în industria cinematografică europeană şi nu numai. O împrejurare favorabilă pentru Cosmina Stratan, cea care a impresionat cu rolul său de debut din filmul lui Cristian Mungiu “După dealuri”! Înainte de a intra la Facultatea de Teatru a UNATC (în 2008) şi unde în prezent este masterandă, Cosmina a lucrat în mass-media. I-a folosit, credem, experienţa.

Avem în festival cineaşti români şi la secţiunea “Berlinale Talents”, dedicată tinerelor talente din domeniu: regizoarea Adina Istrate, editorul Alexandru Petru, producătoarea Gabriela Suciu şi actriţa Elena Andreea Vasile. Acesta este un program cu aproximativ 4.000 de aplicaţii şi 300 de participanţi selecţionaţi anual. Cei aleşi au norocul să se întâlnească cu mari cineaşti din întreaga lume, care participă la sesiuni de training cu tinerele talente.

O altă prezenţă românească la Berlinală este şi cea a lui Nae Caranfil, cu noul său proiect “6,9 pe scara Richter” (Mobra Films), o coproducţie, deocamdată, România-Bulgaria, inclusă în programul dedicat dezvoltării proiectelor cinematografice “Berlinale Co-production Market”. Această Piaţă va fi deschisă între 9 şi 11 februarie, când vor fi prezentate mai multe proiecte de lung metraj din întreaga lume. Festivalul le permite, pe această cale, producătorilor, ale căror proiecte au fost selecţionate, să se întâlnească cu potenţiali parteneri financiari şi distribuitori, astfel încât să poată intra în producţie cu noile filme. Proiectul lui Caranfil participă alături de cele ale unor cineaşti din Norvegia, Canada, Africa de Sud, Australia, Mexic, Israel etc. “6,9 pe scara Richter” a obţinut o finanţare (cea mai mare) la concursul de proiecte din 2013 al Centrului Naţional al Cinematografiei: 990.000 de lei.

Şi critica de film românească e la loc de cinste la Berlinală. Din juriul FIPRESCI face parte, alături de importanţi cronicari de talie internaţională, şi Mihai Fulger.

Totodată, va fi organizat în cadrul Berlinale Film Market Standul românesc, pentru a oferi informaţii despre filmele româneşti în scopul de a le promova, de a le vinde pe piaţa internaţională, de a stabili contacte pentru coproducţii internaţionale, dar şi de a arăta ce posibilităţi de filmare există în România, pentru mari case de producţie.

Festivalul de la Berlin aduce la fiecare ediţie peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişti acreditaţi din circa 80 de ţări. Sunt proiectate peste 400 de filme. Aceste cifre plasează Berlinala pe locul al doilea, după Cannes, la categoria cel mai important eveniment cinematografic european.

Anul trecut, filmul românesc “Poziţia copilului” al lui Călin Peter Netzer a câştigat cel mai râvnit trofeu al Festivalului de la Berlin: “Ursul de aur”.


×