x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film „Popas Imperial”, filmul dedicat lui Ciprian Porumbescu, regizat de Cristian Radu Nema, în proiecție specială la Iași

„Popas Imperial”, filmul dedicat lui Ciprian Porumbescu, regizat de Cristian Radu Nema, în proiecție specială la Iași

de Redacția Jurnalul    |    29 Iul 2024   •   16:27
„Popas Imperial”, filmul dedicat lui Ciprian Porumbescu, regizat de Cristian Radu Nema, în proiecție specială la Iași

Eseul cinematografic ”Popas Imperial” regizat de cineaștii Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, având un scenariu propus de Bianca Beatrice Michi, aduce în fața spectatorilor tărâmul fantastic al Vienei din perioada de studenție a marelui compozitor Ciprian Porumbescu. Pelicula va avea o proiecție specială în cadrul Festivalului Serile Filmului Romanesc de la Iași, ediția a 15-a, în 2 august 2024.

Fără a avea pretenția de reconstitui atmosfera vieneză din a doua jumătate a veacului al XIX-lea, documentarul surprinde imagini rămase pe retina și în mintea tânarului muzician în simplitatea lor originară, imagini care se nasc din amplul univers epistolar pe care Porumbescu îl dezvăluie familiei sale.

De la măreția clădirilor și experiențele muzicale alături de Eduard Strauss și până la mărturisirile aparent banale ale traiului de zi cu zi, cu lipsuri și bucurii mărunte, filmul își propune să surprindă un moment aparte al parcursului artistic al marelui creator, cu un destin foarte aproapiat de cel al lui Mihai Eminescu, care a poposit, la rândul sau, în capitala imperiului.

Rolul principal al filmului a fost atribuit actorului Paul Diaconescu. Filmul este creat cu ocazia celebrării a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și a 140 de ani de la publicarea poemului eminescian Luceafărul în almanahul „Societății România Jună” (aprilie 1883, Viena).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×