x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Mureș: Personaje de basm și muze spaniole în Sighișoara

Mureș: Personaje de basm și muze spaniole în Sighișoara

31 Iul 2017   •   17:10
Mureș: Personaje de basm și muze spaniole în Sighișoara

În perioada 1-14 august va avea loc cea de-a 24-a ediție a festivalului școală Academia Sighișoara, care se va derula în Cetatea Medievală. Manifestarea va fi marcată de prezentarea, în premieră mondială, a unor compoziții românești, în cadrul proiectului româno-spaniol "Muze sau zâne?", despre personaje de basm românești și muze spaniole.

29edfe5c-94c1-4522-b8b6-2f296b68197b
Directorul artistic al Academiei Sighișoara, violonistul elvețian de origine română Alexandru Gavrilovici, a declarat luni, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că din partea spaniolă, sprijinită de Ambasada Spaniei la București, va fi prezentată compoziția "Las Musas de Andalucia", Op. 93 aparținând compozitorului Joaquín Turina (1882-1949), în timp ce partea română va veni cu compoziții special create pentru Academia Sighișoara, pe tema zânelor și a personajelor de basm ale românilor.

Alexandru Gavrilovici a precizat că astfel, vor fi prezentate creațiile a patru tineri compozitori români — Alexandru Murariu cu piesele "Pasărea măiastră" și "Păcală", Aurelian Băcan va prezenta compoziția "Ielele și Muma pădurii", Sonia Vulturar va prezenta "Nocturnalii (Vasilisc și Baljini)", iar Alexandru Mihalcea, "Zâna: Invocație și Dans".

La acest concert își vor aduce contribuția sopranele Petra Kukkamäki, Anna Weber și Flaka Goranci, Cvartetul Gernika, cu Andrea Duca, Marta Hernando Jiménez, Alicia Salas Ruiz, Joaquín Fernández Díaz, Aurelian Băcan la clarinet, Marie Trottmann la harpă, Mira Gavriș la pian și Eliza Puchianu la pian.

Academia Sighișoara este un festival internațional pentru tineri muzicieni din întreaga lume, înființat în 1993 de violonistul elvețian de origine română, Alexandru Gavrilovici, împreună cu flautista elvețiană, Heidi Indermühle.

 

Inițial, Academia Sighișoara a început ca un curs de măiestrie modern pentru studenții muzicieni din Elveția și România, însă a devenit un important festival de muzică, foarte bine cotat pe plan internațional, site-ul de specialitate CMUSE creditându-l ca fiind a 12-a destinație muzicală a lumii.

 

Academia Sighișoara debutează, în mod tradițional, în data de 1 august, de Ziua Națională a Elveției, în scopul creării unei punți de legătură culturală între România și Elveția.

Potrivit lui Alexandru Gavrilovici, în cadrul Academiei au loc cursuri de măiestrie, atelierele interactive și workshop-uri, fiecare zi a festivalului-școală se încheie cu un concert susținut de profesorii și artiștii invitați, iar în ultimele două zile ale manifestării, studenții urcă pe scenă cu reprezentații solistice, camerale și interpretarea în premieră a lucrărilor clasei de compoziție.

La conferința de presă organizată la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș, alături de Alexandru Gavrilovici s-au aflat profesorul și violonistul Vladimir Lakatos (Germania), pianista Anamaria Stamp (Olanda/România) și Ioana Baalbaki din partea Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. AGERPRES

×
Subiecte în articol: festival sighișoara