Marea soprană Lucia Stănescu s-a stins în anul 2020 la Livorno, oraș în care a trăit peste cinci decenii, unde a predat la Conservatorul de Muzică Pietro Mascagni și unde s-a distins printr-o carieră lirică de excelență, încununată de numeroase premii.
În cadrul evenimentului, muzicologul Bruno Spoletti va susține conferința:
Hariclea Darclee, prima interpretă a rolului Floria Tosca - Lucia Stănescu, interpretă a operelor lui Puccini în Italia.
Centro Culturale Italo Romeno din Milano continuă în anul 2024, seria de evenimente omagiale dedicate primei interprete a rolului Tosca, Hariclea Darclee în anul Centenarului morții marelui muzician născut la Lucca, cu prezentarea volumului dedicat marii soprane “Hariclea Darclée. La Diva della Lirica che incantò artisti e pubblico”, de Ida Garzonio.
Hariclea DARCLEE. Născută în România în 1860 într-o familie aristocratică de origini grecești, Hariclea Darclée a studiat muzica și canto la Viena. De aici se va îndrepta în 1886 spre Paris, unde, în ciuda multor dificultăți financiare, a început să ia lecții de canto cu Edmond Duvernois, profesor la Conservator. La Paris a fost remarcată de Charles Gounod, care îi va încredința rolul Margueritei din opera sa Faust, în care a debutat pe scena operei în anul 1888. Tot compozitorul Gounod a fost cel care i-a sugerat să își schimbe numele din Haricli în Darclée. În anul următor, ea avea să o înlocuiască pe celebra soprană Adelina Patti în rolul Julietei din opera Romeo și Julieta de Gounod. Este un moment de vârf în cariera Hariclea Darclée, care cucerește publicul și devine favorita multor mari compozitori ai vremii.Marele compozitor italian Giacomo Puccini a considerat-o pe Hariclea Darclée singura interpretă care poate întruchipa perfect rolul Floriei în Tosca şi la cererea ei, a adăugat aria” Vissi d'arte, vissi d’amore”.
De la Roma, opera Tosca va fi prezentată la Teatro Regio din Torino, iar la 17 martie 1900 la Teatro alla Scala din Milano, în regia lui Arturo Toscanini. Debutul atât de prestigios al operei Tosca va aduce în perioada 1900-1905, mai multe reprezentații la Lisabona la Teatrul San Carlos, la Opera din Buenos Aires, la București la Teatrul Național, la Montevideo la Teatrul Solis, la Teatrul Liric din Rio de Janeiro, la Monte Carlo, la São Paulo, la Rio de Janeiro sau la Barcelona. În perioada 1890-1914 marea soprană va avea în jur de 136 de apariții pe scena Teatro alla Scala din Milano. În 1918 în plin apogeu al carierei sale muzicale, marea soprană se retrage de pe scenă. Avea 58 de ani și probabil ultimul ei spectacol a fost în rolul Julietei din opera Romeo și Julieta de Gounod la Opera din Milano, una dintre operele debutului ei parizian.
Lucia STĂNESCU. Născută la 16 iunie 1926 în Someşul Rece, judeţul Cluj, aceasta a urmat în paralel cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti şi cele de canto din cadrul Academiei Regale de Muzică, la clasa tenorului şi profesorului Constantin Stroescu. A participat la numeroase concursuri de canto, fiind răsplătită cu Premiul I la Concursul Tinerilor Solişti, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto din Moscova, precum și la Festivalul Tineretului şi Studenţilor din Bucureşti. A devenit solistă a Operei Române din Cluj-Napoca încă din anul IV de studenție, unde a debutat în rolul Cherubino din opera mozartiana Nunta lui Figaro, urmată de un amplu repertoriu operistic internațional.
Între anii 1969-1974 a fost directoare a Operei Române din Cluj-Napoca, având rezultate remarcabile, numeroase premiere, un nivel artistic ascensiv și un lung șir de turnee internaționale care au consolidat prestigiului instituției clujene în întreaga lume.
Lucia Stănescu a desfăşurat, totodată, şi o fructuoasă activitate pedagogică în cadrul Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, conturând în mod excepțional numeroși artiști consacrați ai noilor generații. Începând cu anul 1977, Lucia Stănescu s-a stabilit la Italia, unde şi-a continuat cariera artistică şi solistică și a desfășurat o activitate didactică timp de 15 ani, la Conservatorul "Pietro Mascagni" din Livorno. În anul 2012, soprana Lucia Stănescu şi-a lansat autobiografia intitulată A fost o viaţă sau un vis? - o mărturie a vieții și a artei sale.