x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Filarmonica "George Enescu" concertează la Roma şi la Bucureşti

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Filarmonica "George Enescu" concertează la Roma şi la Bucureşti

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Noi 2023   •   17:00
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Filarmonica "George Enescu" concertează la Roma şi la Bucureşti

Ziua Națională a României, precum şi aniversarea a 155 de ani de la fondarea Filarmonicii "George Enescu" vor fi sărbătorite printr-o serie de concerte la Roma şi la Bucureşti, desfăşurate luni, 27 noiembrie 2023, la Sala Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica din Roma, iar miercuri, 28 noiembrie şi joi, 29 noiembrie 2023, la Ateneul Român din Bucureşti.

Cu acest prilej, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" îl va avea la pupitru pe dirijorul său principal, Leo Hussain, iar solist va fi violoncelistul Andrei Ioniţă, câștigător al Concursului Ceaikovski în anul 2015 și artist în rezidență al Filarmonicii" George Enescu" în stagiunea curentă.

Programul cuprinde Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11, nr. 2 de George Enescu, Concertul nr. 1, în do major, pentru violoncel și orchestră, Hob. VIIb:1 de Joseph Haydn, Poemul simfonic Don Juan, op. 20 de Richard Strauss și Concert românesc pentru orchestră de György Ligeti.

Dirijorul britanic Leo Hussain este recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi interpreţi din generaţia sa. A fost director muzical la Opera din Rouen şi Salzburg Landestheater, iar recent a condus orchestrele simfonice din Viena şi Bamberg, WDR Symphony Orchestra Köln, DSO Berlin, Filarmonica din Luxemburg, Philharmonia Praga, Orchestra Gulbenkian, Orchestra Regală din Danemarca. În afara Europei, a dirijat West Australian Symphony Orchestra, Tasmanian Symphony Orchestra, Auckland Philharmonia, precum şi NHK Symphony Orchestra şi Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra în cadrul Festivalului Tokyo Spring. Leo Hussain conduce frecvent spectacole la Theater an der Wien, iar în 2016 a realizat un debut foarte bine primit de critica de specialitate la Royal Opera House, Covent Garden cu opera Oedip de Enescu, descris în Sunday Times drept „o interpretare muzicală de un impact covârşitor”.

Andrei Ioniță este artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu” în stagiunea 2023-2024. Singurul câştigător din România al Premiului I la cea mai dificilă competiţie de profil din lume, Concursul Internaţional „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova, tânărul violoncelist se recomandă printr-o carte de vizită impresionantă. Alături de colaborări cu nume de mare prestigiu şi de apariţii încununate de succes pe cele mai mari scene, Andrei Ioniţă s-a bucurat de distincţii importante, fiind desemnat drept artist în rezidenţă al Orchestrei Simfonice din Hamburg în perioada 2019-2020 şi „BBC New Generation Artist” în perioada 2016-1018; a fost, de asemenea, laureat la numeroase concursuri internaţionale, dintre care amintim „Aram Haciaturian”, ARD, „Emanuel Feuermann”.

Apreciat drept „o personalitate muzicală întru totul individuală, cu o tehnică sclipitoare” (The Guardian), „printre cei mai interesanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu” (Times of London), Andrei Ioniţă este unul dintre cei mai admiraţi muzicieni din generaţia sa.

Sala Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica din Roma; luni, 27 noiembrie 2023

Ateneul Român din Bucureşţi; miercuri, 29 noiembrie şi joi, 30 noiembrie 2023

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor LEO HUSSAIN

Solist ANDREI IONIŢĂ

Program

George Enescu - Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11, nr. 2

Joseph Haydn - Concertul nr. 1, în do major, pentru violoncel și orchestră, Hob. VIIb:1

Richard Strauss - Poemul simfonic Don Juan, op. 20

György Ligeti - Concert românesc pentru orchestră

 

×