x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica De Ziua Regalităţii: Tudor Gheorghe!

De Ziua Regalităţii: Tudor Gheorghe!

de Dana Andronie    |    08 Mai 2011   •   16:25
De Ziua Regalităţii: Tudor Gheorghe!
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional
164365-dm-20101013101725023.jpg"Poezia există că există, nu poate să dis­pară, e dumnezeiască." Cine alt­ci­neva, în afară de Tudor Gheorghe, ar fi făcut o asemenea declaraţie în aceste vremuri tulburi?! Extrapolând, aş putea spune că, atât timp cât poe­zia există, Tudor Gheorghe nu are cum să dispară, e dumnezeiesc. Mă refer, bineînţeles, la muzica sa. Care rămâne a sa, indiferent cine şi când a compus-o...

Mâine, chiar de Ziua Regalităţii, ol­teanul absolut revine la Sala Palatu­lui, de la ora 19:00, cu "Al Cincilea Anotimp – Femeia". El va fi acompaniat de Orchestra şi Corul Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, aflate sub bagheta lui Marius Hristescu. "Nu constituie nici o surpriză pentru noi faptul că biletele la acest spectacol, ca de altfel la toate spectacolele maestrului, sunt achiziţionate imediat cum se pun în vânzare. Ne mân­drim cu un public exclusivist, însă nu­meros, receptiv la cultură, la ade­văratele valori autohtone şi de altfel la tot ceea ce mai trebuie apreciat în acest moment", susţine organizatorul  Pepino Popescu.

"Femeia este al cincilea anotimp în care natura se odihneşte, amintindu-şi toate florile primăverii, toate pri­vighetorile verii, toţi strugurii toam­nei şi toate ninsorile iernii", spu­nea Grigore Vieru. Iar Tudor Gheor­ghe cântă (cu succes) poezia lui Vieru prin toată România. Pentru trubadur, poetul Grigore Vieru este un sfânt. "Am cântat poezie din Basarabia încă din vremurile când cuvântul Basarabia era interzis în România", mărturiseşte Tudor Gheorghe.

Olteanul absolut este un bun de­gus­tător de poezie şi a ştiut să o îm­brace în straie de sărbătoare pentru a o prezenta cum se cuvine publicului. "Mereu sunt întrebat care este se­cretul faptului că fac spectacole de două ore şi jumătate, singur pe scenă, şi nici măcar nu transpir – spune Tu­dor. Am făcut sport la viaţa mea! Păi trupul ăsta trebuie să exprime ceva când eşti pe scenă.

Când am venit în teatru, m-am apucat să fac primul spectacol şi mi-am dat seama că n-am res­piraţie. Gândisem bine spectaco­lul, dar nu aveam suflu să duc două re­prize. Atunci m-am apucat de judo. Am fost la un pas să ajung campion na­ţional, dar pe mine nu mă interesa asta, ci să-mi fac condiţie fizică." Co­n­diţie fizică are, bun gust are, dragoste de  ţară are, public are. Dar ce n-are Tudor Gheorghe?! N-are cum să dispa­ră! El, ca şi poezia, este un dar de la Dumnezeu.

×
Subiecte în articol: Tudor Gheorghe