La Sala Palatului, cel mai longeviv festival folk din România, „Om Bun” a sărbătorit 20 de ani de existenţă printr-o gală, la care, pe lângă „crema” folkiştilor autohtoni a participat un nume de legendă a genului, Donovan! Reprezentant de seamă al mişcării flower-power, Donovan a avut prieteni celebri precum Joan Baez, Brian Jones (Rolling Stones), Bruce Springsteen, The Beatles. I-a învăţat pe John Lennon şi Paul McCartney stilul „finger-picking”, a colaborat şi cântat cu mari nume ale muzicii ca Beatles, Jack Bruce, Pete Seeger, Bob Dylan, Jimmy Page, Jeff Beck etc., a avut hituri mondiale precum: „Catch the Wind”, „Mellow Yellow”, „Sunshine Superman”, „Colours”, „There is a Mountain”, „Wear Your Love Like Heaven”, „Lalena”, „Hurdy Gurdy Man”, „Atlantis”.
La conferinţa de presă de dinaintea concertului, legendarul muzician britanic a acceptat ca timp de 20 de minute să răspundă la întrebări, iată câteva dintre ele:
• Jurnalul Naţional: În anii ’60 ai fost prieten şi cu John Lennon de la Beatles şi cu Brian Jones de la Rolling Stones. Care dintre ei ţi-a plăcut mai mult şi de ce?
Donovan: Mi-au plăcut amândoi, cu ei aveam multe în comun, sufletul, modul de a gândi, muzica. Dar cel mai apropiat mi-a fost George Harrison, pentru că aveam aceleaşi pasiuni, yoga şi meditaţia
• Ce a însemnat pentru tine să vizitezi India şi să-l întâlneşti pe Maharishi?
Eu, Beatles şi mulţi alţi colegi de breaslă şi generaţie – printre care Mick Jagger şi Keith Richards – căutam răspunsuri pentru suferinţa umană. Care e cauza? Lăcomia? Ura? Dezordinea? Care e răspunsul? Singurul răspuns este în interiorul tău. Şi Beatles şi eu am citit multe cărţi în această direcţie... dar care e răspunsul? Cărţile spun că suferinţa porneşte din interpretarea greşită a sufletului omenesc, deci trebuie să mergi spre interior... Asta înseamnă meditaţie, aşa că împreună cu Beatles şi ceilalţi am căutat un profesor... Maharishi ne-a învăţat că schimbarea porneşte din interiorul fiecăruia dintre noi..., iar noi i-am învăţat pe fani... Astfel, milioane de fani Beatles şi Donovan au înţeles că meditaţia e un instrument de vindecare a sufletului.
• Ce părere ai de eticheta „Donovan – replica britanică a lui Bob Dylan”?
Woody Guthrie a fost atât idolul meu, cât şi al lui Bob, dar şi pentru mulţi alţii. Atunci am realizat că eu continuam o tradiţie. Tatăl meu a fost socilaist şi când eram mic îmi citea poezii despre muncă, sindicate, Robert Burns, Wordsworth, Shelley – poeţi care militau pentru schimbare. Atunci când m-au comparat cu Dylan m-am gândit că într-adevăr aveam voce. Ce ştiu este că nu aparţineam doar al Angliei, ci întregii Europe, aşa cum Dylan reprezenta America.
Fără fiţe de vedetă
Deşi este un „monstru sacru” al muzicii internaţionale, la Bucureşti, Donovan s-a comportat normal, aşa cum fac marii artişti. A fost încântat de instalaţia de sunet, de public şi i-a părut rău că nu are decât 30 de minute la dispoziţie. În gală, probabil la cererea lui, Donovan nu a cântat ultimul, cum ar fi fost normal, ci s-a „amestecat” cu ai noştri. A promis că, poate la anul, va reveni în România pentru „un concert complet”. Donovan a ţinut să spună: „Înainte (de ’89) România era pentru mine o altă lume... acum lucrurile s-au schimbat, îmi doream să vin aici, dar n-aveam cum să fac asta fără să fiu invitat de cineva. Aşa a apărut Victor (Socaciu) şi iată că am ajuns la Bucureşti!”.