x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul Enescu 1958 pe CD

Festivalul Enescu 1958 pe CD

de Dr. Cristina Comandaşu    |    05 Sep 2011   •   21:00
Festivalul Enescu 1958 pe CD

Gandindu-ma la prima editie a Festivalului "Enescu', prima mea reactie, marturisesc, nu este una de apreciere profesionala, ci una emotionala. Despre cat de important este Festivalul "Enescu' in constiinta culturala romaneasca, suntem cu totii constienti, muzicieni sau nu. Asa ca, dincolo de reverenta in fata marilor nume care in 1958 au pasit pe scena Ateneului Roman, gandul meu zboara catre cei din public, catre semnifi catia pe care acest festival a avut-o pentru societatea romaneasca, pentru acea parte din societate care incepand cu anul 1946 s-a vazut ostracizata, denuntata, inchisa in inchisori, decazuta din drepturi.

Faptul ca in 1958, in plin stalinism romanesc, a aparut acest festival, cred ca a fost un moment de cotitura pentru o intreaga generatie. Nu pot decat sa-mi imaginez ce inseamna o viata zilnic amenintata, o viata cenusie, fara bucurii, dar plina de directive si de tovarasi - viata pe care o traiau cei care mai ramasesera din ceea ce fusese odata elita interbelica romaneasca. Pentru acestia, faptul ca l-au putut asculta, din nou, la Ateneu pe Yehudi Menuhin, de exemplu, era un semn ca existenta lor inca mai avea un sens si ca normalitatea, candva, va reveni in Romania.

Probabil ca si conducerea comunista a sesizat aceasta nuanta, iar temerea fata de ea a facut ca, incepand cu anii 1970, festivalul sa intre intr-un con de umbra, devenind in fapt o "Cantare a Romaniei'. In momentul in care Radio Romania a gasit resursele necesare sa puna la dispozitia publicului larg inregistrarile realizate pe parcursul editiei din 1958 a Festivalului, m-am gandit la acea generatie a bunicilor mei care au gasit in Festivalul "Enescu' un motiv de a rezista si de a fi in continuare Oameni. Miraculos este ca aceste inregistrari nu au pastrat o patina tehnica a timpului: ascultati-le si veti crede ca interpretii de atunci canta in anii 2000 special pentru dumneavoastra.

Asa ca va propun sa va redescoperiti si dumneavoastra ca Oameni, ascultand seria de discuri propusa de Editura Casa Radio, dedicata primei editii a Festivalului "George Enescu'.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011