x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul "George Enescu", elogiat în presa europeană

Festivalul "George Enescu", elogiat în presa europeană

04 Sep 2011   •   21:00

Debutul celei de-a XX-a editii a Festivalului International "George Enescu", joi, la Bucuresti, a fost marcat de presa europeana. "Schimb cultu­ral, excelenta si noi descoperiri se numara printre marcile celei de-a XX-a editii a Festivalului «George Enescu», desfasurat in septembrie", potrivit Kulturkompasset, prestigioasa publicatie norvegiana de cultura si arta, informeaza Mediafax.

Potrivit publicatiei norvegiene, evenimentul bienal ofera un program la fel de bogat si de variat ca oricare altul din circuitul festivalurilor internationale, iar anul acesta are un camp artistic largit datorita unei investitii guvernamentale consistente si unor alegeri deosebite in ceea ce priveste repertoriul. Capitala Romaniei va gazdui multe dintre cele mai mari orchestre ale lumii, in frunte cu dirijori de top, in timpul acestui festival, mai spune Kulturkompasset, neui­tand sa aminteasca de aportul autoh­ton s nume mari din muzica ro­ma­neas­ca vor urca pe scena si vor fi inter­pretate lucrari ale unor talente exceptionale din "cohorta de compozitori in curs de afirmare a tarii". "Pe scurt, festivalul imbina un program si un arsenal artistic, necesare pentru atragerea atentiei internatio­na­le", mai spune Kulturkompasset.

Euronews mentioneaza pe site-ul sau ca Festivalul "Enescu" a debutat joi cu concertul Filarmonicii din Haga, care a interpretat Simfonia nr. 1 de George Enescu, sub bagheta romanului Christian Badea, si ca acesta este primul intr-o serie de 13 concerte sustinute de marile orchestre ale lumii alaturi de unii dintre cei mai buni dirijori. Preturile biletelor au ramas scazute si, in ciuda crizei economice, bugetul Festiva­lului "Enescu" aproape ca nu a fost afectat, aratandu-se astfel cat de important este evenimentul pentru Romania, se mai spune pe site-ul televiziunii de stiri.

La randul sau, cotidianul brita­nic The Independent, care citeaza AFP, despre debutul celei de-a XX-a editii a Festivalului "Enescu" si despre faptul ca, timp de 25 de zile, de pe 1 pe 25 septembrie, un line-up prestigios de artisti, incluzandu-i pe dirijorii Daniel Barenboïm si Zubin Mehta, si orchestre vor oferi melomanilor o suita de concerte si opere.

In luna iulie, The Independent a inclus Festivalul International "George Enescu" in topul celor mai importante evenimente de muzica clasica organizate in Europa in aceasta vara, publicatia britanica remarcand si extinderea pe internet a acestuia. De altfel, Festivalului International "George Enescu" i se atribuie un rol important in reinventarea si rebrandingul cultural ale "Micului Paris", intr-o metropola moderna din estul Europei.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011