x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Folk fără vârstă”, la Colegiul „Sfântul Sava”

„Folk fără vârstă”, la Colegiul „Sfântul Sava”

de Loreta Popa    |    01 Apr 2011   •   18:39
„Folk fără vârstă”,  la Colegiul „Sfântul Sava”

159337-60-61-1.jpgRadio România Actualităţi, Bu­cu­reşti FM şi Inspectoratul şcolar al Mu­ni­ci­piului Bucureşti au organizat la 24 martie, în cadrul celei de-a V-a ediţii a ma­nifestării „Folk fără vârstă”, un spectacol-concurs la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”. În prima parte a manifestării – concursul de creaţie şi inter­pre­tare de muzică folk – au participat elevi ai colegiului, pentru a obţine nu doar aprecierea juriului, ci şi premiile, chi­tare şi alte instrumente muzicale ofe­rite de sponsorul HORA Reghin. Cu această ocazie, personalitatea celui care a fost dascăl al colegiului vreme de „o viaţă”, Octavian Rusu, un excelent pro­fesor de fizică, dar şi un mare sus­ţi­nă­tor al muzicii folk, plecat prea de­vre­me din această lume, a fost omagiată atât de elevi, cât şi de juriu şi pro­du­că­torii evenimentului. În cea de-a doua parte, membrii juriului, cantautorii Mircea Vintilă, Maria Gheorghiu şi membrii trupei Ţapinarii şi-au susţinut recitalurile în aplauzele fierbinţi ale publicului format din elevii colegiului. 

Manuella Popescu, producătorul „Folk fără vârstă”, recunoştea că proiectul se adresa la început (în urmă cu patru ani) doar elevilor din liceele bu­cu­reştene, dar pe parcurs a ajuns şi în alte licee din ţară, dar şi în universităţi. „Prin frumuseţea textelor, acest gen muzical răspunde extraordinar de bine unei nevoi pe care de multe ori adolescenţii nu o conştientizează sau refuză să o recunoască, confundând sensibilitatea cu slăbiciunea. Suntem un grup de oameni entuziaşti, împătimiţi ai muzicii folk şi cu drag pentru copii şi tineri.

Mi se pare extraordinar să văd că în urmă lăsăm grupuri de tineri cu chitare care îşi cântă frumos trăirile sufleteşti. Am reuşit, în mare măsură, să redeşteptăm interesul adolescenţilor şi studenţilor pentru muzica folk. Mai mult, am reuşit să depistăm tineri foarte talentaţi, pe care îi vom promova în manifestările noastre viitoare. Suntem aşteptaţi an de an să descoperim noi şi noi talente. Atmosfera este de fiecare dată magnifică. Micii folkişti sunt adevărate vedete în liceu. La asta contribuim şi noi, pentru că pe pagina de internet de la Radio România Actualităţi avem o zonă dedicată lor numită chiar aşa: «Tinere talente». Nu pot să nu amintesc aici şi sprijinul pe care îl primim din partea unor profesori extraordinari, care îşi iubesc cu adevărat elevii, şi fără sprijinul conducerii liceelor aceste mani­fes­tări nu ar fi fost posibile”, s-a des-tăinuit Manuella Popescu, producătorul evenimentului.

×
Subiecte în articol: muzica