x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Formele geometrice reduc la esenţă adevăruri

Formele geometrice reduc la esenţă adevăruri

01 Sep 2011   •   21:00
Formele geometrice reduc la esenţă adevăruri

Pornind de la ideea ca formele geometrice reprezinta simboluri care reduc la esenta adevarurile cele mai complexe, am incercat sa materializez aceste ganduri prin crearea unei compozitii spatiale cu rol simbolic in centrul careia apare piramida ca reprezentare a perfectiunii, a stabilitatii.

Aceasta are ca baza triunghiul echilateral, simbol al omului echilibrat, al misterului si intelepciunii, simbol al frumusetii si fortei, cu proprietatea de a amplifi ca energia a orice se afl a in interiorul sau. Omul aspira permanent spre adevar, perfectiune si divin. Din pacate latura umana nestatornica, neincrederea, egoismul si rautatea duc la imposibilitatea omului de a atinge aceste idealuri. Astfel trecerea piramidei din decor prin diferite faze de descompunere corespunde anumitor momente cheie ale spectacolului, care marcheaza natura umana imperfecta.

In momentul aparitiei lui Lohengrin, piramida este rupta, incompleta, creand imaginea unei lumi dezechilibrate, haotice si reci, o lume in care omul este dezorientat, asteptand o minune, un semn divin. Treptat echilibrul se restabileste si piramida isi recapata forma perfecta, in momentul nuntii lui Lohengrin cu Elsa. In final insa ea se va sfarama din nou, ca o concluzie a faptului ca omul nu se poate schimba, nu poate afl a revelatia, lumina si raspunsul. Dar ramane dorinta de cunoastere, eterna cautare, speranta. Aparitia lui Gottfried in final confi rma acest lucru.
Adriana Urmuzescu

Adriana Urmuzescu a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, sectia scenografie. Din anul 1986 a fost angajata ca scenograf la Opera Nationala Bucuresti.
A creat costume si decoruri atat pentru spectacole de opera, cat si pentru spectacole de balet. Din repertoriul liric a realizat scenografi a unor productii ca Hänsel si Gretel, Nunta lui Figaro, Rapirea din Serai,Elixirul dragostei, Pescuitorii de perle.
A realizat de asemenea decoruri si costume pentru mai multe spectacole de balet ca Spargatorul de nuci, Frumoasa din padurea adormita, Simfonia fantastica etc.
Adriana Urmuzescu a avut colaborari cu Opera Nationala din Iasi, cu cea din Timisoara si cu Teatrul Fantasio din Constanta . A sustinut turnee in Elvetia, Germania, Spania, Grecia, Anglia, Luxemburg.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011