x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Itinerariu muzical la Sala Radio: de la ritmurile hispanice din Simfonia spaniolă, la sonoritățile orientale din Șeherazada

Itinerariu muzical la Sala Radio: de la ritmurile hispanice din Simfonia spaniolă, la sonoritățile orientale din Șeherazada

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Apr 2023   •   22:00
Itinerariu muzical la Sala Radio:  de la ritmurile hispanice din Simfonia spaniolă, la sonoritățile orientale din Șeherazada

În pragul verii și al mult așteptatei vacanțe, ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO vă propune o călătorie muzicală inedită, de la ritmurile hispanice din Simfonia spaniolă de LALO, la sonoritatea orientală, exotică, din Suita simfonică Șeherazada de RIMSKI-KORSAKOV, o seară în care imaginația publicului de la Sala Radio va zbura dinspre Peninsula Iberică spre celebrele povești din „O mie și una de nopți”. Dirijorul concertului sosește și el la Sala Radio din îndepărtatul Liban. Vineri, 5 mai 2023 (19.00), concertul se va derula sub bagheta lui LUBNAN BAALBAKI, care și-a urmat o parte dintre studiile muzicale în România și care are o inedită poveste de viață construită între Liban și țara noastră.

Pe scena Sălii Radio îl veți aplauda, în ipostază solistică, și pe violonistul GABRIEL CROITORU, care va interpreta Simfonia spaniolă în re minor pentru vioară și orchestră, creată în 1974 de compozitorul francez Édouard Lalo, pentru celebrul violonist al timpului Pablo Sarasate. Premiera lucrării a avut loc la Paris, un an mai târziu, într-o perioadă când influența hispanică în muzică era mult apreciată și aflată la mare modă: Carmen de Bizet urma să aibă premiera doar o lună mai târziu.

În partea a doua a serii, Suita simfonică Șeherazada va fi interpretată cu participarea lui ADRIAN FLORESCU (solo vioară).

Din 2012 LUBNAN BAALBAKI este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban. A înfiinţat prima Orchestră de Tineret a Libanului și alături de ambele ansambluri susţine concerte în Liban şi nu numai.

Dirijor, compozitor, violonist şi un remarcabil interpret al lăutei, Lubnan Baalbaki (n.1981) a fost înconjurat din copilărie de un anturaj artistic, prin familia sa alcătuită din pictori, muzicieni, actori ș.a. A descoperit tainele muzicii studiind vioara la Conservatorul din Liban.

A ales apoi România ca destinaţie pentru a-şi urma visul de a deveni dirijor, urmând cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Formarea sa artistică a continuat cu studii de masterat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti și un al doilea masterat la Viena, urmate de un doctorat la București, sub coordonarea compozitorului Dan Dediu.

Experienţa sa artistică însumează colaborări cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Opera Română Timişoara şi orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Craiova, Bacău, Arad şi Ploieşti.

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia”, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A.

Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul „Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi „Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

×