x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Jon Secada, un vraci al sufletelor copleşite

Jon Secada, un vraci al sufletelor copleşite

de Dana Andronie    |    21 Mai 2010   •   00:00
Jon Secada, un vraci al sufletelor copleşite

"Un cubanez mic" (care a fost invitat de însuşi Frank Sinatra să apară pe albumul său de duete) a făcut o jumătate de Sală a Palatului să exulte.



După o zi neagră, cu un spectacol de stradă în care s-a scandat "sătulul nu-l înţelege pe flămând", "stop politicii criminale!" sau "iadul este gol, iar toţi dracii sunt în Guvern", Jon Secada a reuşit să mă facă să cânt "What a wonderful world!".

"Când suntem fericiţi suntem buni, dar nu suntem întotdeauna buni când suntem fericiţi", spunea Oscar Wilde. Într-o oră şi jumătate, cât a durat regalul cubanezului, m-am simţit fericită şi cu sufletul mai puţin împovărat de balastul traiului în România. Jon Secada a fost bun! A împărtăşit publicului momentele sale frumoase din carieră. A cântat de la jazz şi blues până la cabaret. A dăruit lumină unor oameni tuciurii, care plătiseră şi 250 de lei pe un bilet pentru a avea parte de muzica sa tămăduitoare.

El le-a oferit totul, iar la sfârşit spectatorii aveau altă mină. Nu-s doar vorbe, vă asigur. Acelaşi efect l-a avut şi asupra mea. Am venit încruntată şi-am plecat de la spectacol cu o stare de bine pentru care merită să lupt ca să mi-o păstrez. Ce poate face muzica! Ce poate face Jon Secada!

A primit trei premii Grammy, deţine un master în muzică şi interpretarea vocală a jazz-ului. Cu puţin funk, soul şi cu influenţe latine, Secada a reuşit să-şi contureze propriul stil muzical.
Printre cele mai cunoscute melodii ale sale se numără "Just Another Day", "Angel", "I'm Free" şi "If You Go". Pe lângă colaborări cu Luciano Pavarotti şi Frank Sinatra, Jon Secada este şi coproducătorul unor hituri precum "She's All I Ever Had", interpretată de Ricky Martin, şi "Baila" - de Jennifer Lopez.

"O iubesc pe Gloria" - a declarat artistul. La sfârşitul anilor '80, Gloria Estefan l-a angajat pe Juan Secada (pe numele său din cartea de identitate) ca backing vocal. Totodată, Juan a început să-i compună o serie de melodii cu destin de hit (vezi "Coming Out of the Dark").

Jon a povestit publicului român ce s-a întâmplat cu prima piesă pe care a scris-o pentru el. Dacă până în 1991 îşi câştiga existenţa compunând melodii la comandă, Secada s-a hotărât să se lanseze solo cu "She's All I Ever Had". Toate bune şi frumoase, piesa era superdifuzată la radio, casa de discuri - sub acoperişul căreia se afla - era mulţumită, doar că Ricky Martin a auzit melodia. Şi i-a plăcut. Rău. Secada i-a cedat piesa, iar restul e istorie...

"Ce noapte!" - a strigat Jon. Da, într-adevăr, a fost o noapte de neuitat! "A fi bun înseamnă a fi în armonie cu tine însuţi. Disonanţa înseamnă a fi forţat să fii în armonie cu alţii", spunea acelaşi Oscar Wilde. Jon este în armonie perfectă cu el, cu muzica sa care îi curge prin sânge. Probabil tocmai de aceea ne-a şi transmis o căldură şi o stare de linişte, de pace, de fericire. Ne-a tămăduit sufletele încrâncenate, subjugate de griji.

A fost un vraci pe care oricând l-aş chema înapoi. Atât pentru mine, cât şi pentru cei aflaţi în sală, vraciul Jon Secada a fost binevenit, însă pentru organizatori a fost un moment mai puţin fast. Sala a fost pe jumătate goală. Păcat! Dacă s-ar fi nimerit în altă perioadă, cu mai puţine concerte şi mitinguri de sărăcie, marele tămăduitor cubanez ar fi avut toată Sala Palatului la picioare.

×
Subiecte în articol: bucuresti muzica concert jon secada