x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica A murit unul dintre cei mai mari saxofoniști de jazz din America!

A murit unul dintre cei mai mari saxofoniști de jazz din America!

de Redacția Jurnalul    |    03 Mar 2023   •   10:00
A murit unul dintre cei mai mari saxofoniști de jazz din America!
Sursa foto: Hepta

Wayne Shorter, simbol al saxofoniștilor de jazz din America, a murit la vârsta de 89 de ani. Compozitorul și interpretul a colaborat cu interpreți precum Miles Davis, Joni Mitchell și Carlos Santana.

Wayne Shorter, unul dintre cei mai mari saxofoniști de jazz din America, a cărui carieră s-a întins de la bop, la fusion și nu numai, a murit într-un spital din Los Angeles, la vârsta de 89 de ani. Publicistul său a confirmat decesul pentru New York Times.

Din anii 1960, Wayne Shorter a reuşit să impună a treia voce în jazz, într-o perioadă dominată de legendarii saxofonişti John Coltrane şi Sonny Rollins. Împreună cu fratele său, Alan Shorter (1932-1988), au cântat bebop şi s-au poreclit „Mr Weird” („Monsieur Bizarre”) şi „Doc Strange” („Docteur Etrange”).

De asemenea, a avut un parteneriat lung și fructuos cu Joni Mitchell, apărând pe 10 dintre albumele acesteia, și a colaborat cu muzicieni rock precum Carlos Santana și Steely Dan.

A câștigat 12 premii Grammy, inclusiv unul luna trecută, potrivit Reuters.

Shorter a suferit o tragedie în viața sa odată cu moartea, în 1985, a fiicei pe care a avut-o cu cea de-a doua soție, Ana Maria Patricio, care la rândul ei a murit când un avion de linie al companiei TWA a explodat la scurt timp după ce a decolat din New York, în 1996.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Wayne Shorter jazz