x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Orchestra Operei Naționale din București – aplaudată la Viena

Orchestra Operei Naționale din București – aplaudată la Viena

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Noi 2023   •   17:00
Orchestra Operei Naționale din București – aplaudată la Viena

Orchestra Operei Naționale București, condusă de dirijorul Daniel Jinga, solistă soprana Oana Șerban, a concertat în această seară în sala Das MuTh din Viena, cu ocazia Zilei Naționale a României. În program s-au regăsit valsuri celebre din repertoriul universal şi românesc, semnate de Johann Strauss (fiul), Johann Strauss (tatăl), Eduard Strauss, Richard Strauss, Fritz Kreisler, Iosif Ivanovici, Eugen Doga, George Grigoriu, Ciprian Porumbescu și alții.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României din Austria în parteneriat cu Opera Națională București, concertul fiind deschis de alocuțiunea dedicată moștenirii culturale comune a Ambasadorului la Viena, Emil Hurezeanu.

Ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu: „Suntem foarte bucuroşi că am putut organiza al doilea desant al Operei Naționale București după ce în iulie anul acesta Opera de la Bucureşti a cântat Crai Nou în memoria lui Ciprian Porumbescu care a fost student aici, care a compus aici, care a condus organizații civice naționale la Viena ca bucovinean, era acasă la Viena. Şi atunci concertul a fost organizat în Musikverein care este celebra sală de concerte, toată lumea se grăbește să spună acolo unde au loc concertele de Anul Nou. Eu unul însă, mă grăbesc să spun că cel care a făcut posibilă construcția acestei săli, finanțarea construcției acestei săli, este macedo-românul Nicolae Dumba, un întreprinzător care la un moment dat avea monopolul textilelor în fostul Imperiu Austro-Ungar care a refuzat din partea Împăratului Franz Joseph orice înnobilare si orice distincție şi şi-a făcut datoria atât față de patria originară Grecia Românească (macedo-români), cât și față de Austria. Strada care uneşte Ringul în dreptul Musikverein se numeşte Dumba Straße în onoarea lui, iar el este înmormântat în partea centrală a cimitirului, în partea de onoare, alături de Schubert și Beethoven, acesta a fost Nicolae Dumba. Astăzi, aici e o sală la fel de prestigioasă, mai mică, cântă celebrul Cor de Băieți din Viena, care este unul din corurile veșnic tinere pentru că sunt copiii care se schimbă, se înnoiesc, când ajung la adolescență li se schimbă vocea şi se duc în altă parte: în alte coruri sau se fac medici, diplomați. Sala, din aceste motive e cunoscută. Maestrul Daniel Jinga este  prietenul nostru, este un oaspete bine primit şi de onoare al Vienei, care e marea capitală muzicală a Europei si pentru români prin Ciprian Porumbescu, George Enescu care a fost numit aici micul Mozart şi a făcut aici liceul, facultatea şi Conservatorul.

Sunt trei evenimente. Începe astăzi seria cu un concert de valsuri şi polci, de Strauss, Victor Ivanovici si asa mai departe, de asemenea, Rapsodia Română. Mâine este Ziua Națională propriu-zisă, sărbătorită în una din marile săli ale Vienei, în sala Bursei, pe Ring. Acolo, din nou, o parte a orchestrei şi a corului vor interpreta imnul României, imnul Austriei, imnul Uniunii Europene și din nou polci si valsuri, ca şi cum am trăi în cea mai bună dintre lumile posibile, dar vrem să arătăm că în ciuda unor tensiuni şi nemulțumiri reale, certe, foarte greu de depăşit din relațiile bilaterale, diaspora noastră merită să asculte muzica care-i place, oaspeții şi prietenii noştri vienezi şi străini din Viena  nu au niciun fel de vină, şi vrem să arătăm că lucrurile dintre cele două țări, din punctul acesta de vedere al registrului simbolic în care ne întâlnim de spectacol, funcționează foarte bine.

 Iar în ziua de 27 seara, Alexandru Tomescu la sediul ICR, au o sală destul de bună, un pian foarte bun, are un recital de vioară, bineînțeles, alături de o pianistă din România.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×