x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Pianul călător, la Bucureşti

Pianul călător, la Bucureşti

de Claudia Daboveanu    |    17 Apr 2011   •   13:25
Pianul călător, la Bucureşti
Sursa foto: Alexandru Dolea/

Recitalul Liszt din seara de 15 aprilie, susţinut de pianistul Horia Mihail la Sala Radio, marchează deopotrivă mijlocul turneului "Pianul călător”, demarat la 1 aprilie, şi începutul călătoriei propriu-zise a pianului. Instrumentul călător a pornit duminică la drum însoţit de Horia Mihail. Până la Mediaş, destinaţia finală, unde va fi încredinţat de Societatea Română de Radiodifuziune comunităţii locale pentru o perioadă de trei ani, pianul va mai poposi în câteva oraşe din Ardeal. Horia Mihail va mai susţine recitaluri la Deva pe 18 aprilie, la Alba Iulia - 19, la Dumbrăveni - 20 şi la Mediaş pe 21 aprilie.

Muzica lui Liszt înseamnă poezie, vibraţie, emoţii la intensitate maximă. Exact asta a simţit publicul  Sălii Radio vineri seară. La sfârşitul recitalului, pianistul a fost răsplătit de public, în picioare, cu minute prelungi de aplauze. Bogăţia nuanţelor şi interpretarea rafinată i-au purtat pe spectatori într-un pelerinaj pe urmele lui Liszt, din "Capela lui Wilhelm Tell”, printre "Ceasurile din Geneva”, până-n "Valea lui Obermann”, pe aripile celebrei "Consolation”, trăind un superb "Vis de dragoste”.

"Până acum a fost un turneu interesant. Nu ştiam la ce să mă aştept, deoarece este primul turneu în România în care călătoresc singur, însă am fost primit în fiecare oraş cu multă bucurie. Publicul a fost numeros de fiecare dată. Iar din punctul de vedere a ceea ce s-a întâmplat pe scenă am simţit un crescendo de la un concert la altul”, declară Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

×
Subiecte în articol: pianul calator liszt horia mihail