x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Recital de pian Viniciu Moroianu la Ateneu

Recital de pian Viniciu Moroianu la Ateneu

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Mar 2024   •   23:00
Recital de pian Viniciu Moroianu la Ateneu

Pianistul Viniciu Moroianu revine miercuri, 13 martie 2024 pe scena mare a Ateneului Român pentru a susţine un recital cu ample lucrări din literatura pianistică. Viniciu Moroianu, despre care Valentin Gheorghiu spunea: „În generaţia lui, este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică.” (într-o emisiune Radio România, 1998), are o carieră ce include peste 1000 de apariţii scenice.

Viniciu Moroianu este laureat al concursurilor internaţionale de la Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) şi Bucureşti („George Enescu”, 1991). De asemenea, a primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali (1981) pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu şi Premiul Fundaţiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti.

    Ca partener de lied, a colaborat cu solişti vocali precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Emil Crăsnaru şi Georgeta Stoleriu. A participat la festivalurile internaţionale „George Enescu”, „Dinu Lipatti”, precum şi în Slovacia, Austria, Costa Rica, Republica Moldova, Franţa. A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franţa, Italia, Germania, Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elveţia, Suedia. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară, precum şi cu orchestre din Marea Britanie, Elveţia, Austria, Bulgaria şi Republica Moldova.

    Repertoriul său vast include integrala concertelor pentru pian, a sonatelor pentru vioară și a celor pentru violoncel și pian de Beethoven. Este profesor universitar la Catedra de pian principal a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi, din 2011, membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România, al cărei vicepreşedinte devine în 2017.

 

Ateneul Român

Miercuri, 13 martie 2024, ora 19

Recital de pian

VINICIU MOROIANU

 

Program

Aleksandr Scriabin - Sonata nr. 8, op. 66

Franz Schubert - Sonata în re major, D.850

Robert Schumann - Fantezia în do major, op. 17

×
Subiecte în articol: Viniciu Moroianu Ateneul Român