x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Shakira, noi acuzații. Un procuror spaniol a depus cea de-a doua plângere fiscală împotriva ei

Shakira, noi acuzații. Un procuror spaniol a depus cea de-a doua plângere fiscală împotriva ei

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2023   •   20:50
Shakira, noi acuzații. Un procuror spaniol a depus cea de-a doua plângere fiscală împotriva ei
Sursa foto: Hepta

Un procuror spaniol a depus o a doua plângere fiscală împotriva cântăreței columbiene Shakira, acuzând-o că a fraudat statul cu 6,6 milioane de euro în 2018, potrivit cererii de anchetă consultată marți de Reuters.

Cunoscută drept Regina muzicii pop latino, Shakira a optat să fie judecată în noiembrie la Barcelona într-un proces în care neagă că nu a plătit impozite de 14,5 milioane de euro pentru perioada 2012-2014, fapt pentru care ar putea fi închisă până la opt ani.

În noul caz, procurorul susține că, în 2018, Shakira a omis să declare profituri de 12,5 milioane de dolari din plata unui avans pentru turneul său El Dorado World Tour.

La acea vreme, ea avea o relație cu Gerard Pique de la FC Barcelona și locuia în oraș cu cei doi copii ai lor.

Procurorii susțin că ea era rezidentă în Spania și, prin urmare, era obligată să își impoziteze acolo toate veniturile mondiale, indiferent de locul în care au fost obținute. În schimb, spun ei, ea a deturnat banii către "companii cu sediul în țări cu impozitare redusă și opacitate ridicată".

Artista în vârstă de 46 de ani, care a vândut milioane de discuri în întreaga lume, este acuzată că nu a plătit 6,6 milioane de euro, impozit pe venit și dobânzi.

Echipa de avocați a Shakirei a declarat că aceasta nu a primit nicio notificare cu privire la noul caz din Miami, unde se află acum.

În ce privește primul proces, Shakira s-a apărat spunând că, în perioada 2012-2014, cea mai mare parte a veniturilor ei au provenit din turneele sale şi că ea nu a locuit mai mult de şase luni pe an în Spania, condiţie necesară pentru a-şi stabili reşedinţa fiscală în ţară. Până în 2015 şi-a menţinut reşedinţa fiscală în insulele Bahamas.

Artista ceruse să se renunțe la acizații, dar recursul a fost respins în mai 2022 de către un tribunal din Barcelona. Ulterior, Shakira spunea că drepturile îi sunt „încălcate total” și că procuratura spaniolă folosește „metode abuzive”.

 

×
Subiecte în articol: shakira evaziune