x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Soprana Ioana Bentoiu conferențiază la Academia Română – „Miracolul vocii umane“

Soprana Ioana Bentoiu conferențiază la Academia Română – „Miracolul vocii umane“

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Oct 2023   •   17:21
Soprana Ioana Bentoiu conferențiază la Academia Română – „Miracolul vocii umane“

Academia Română invită publicul marți, 24 octombrie 2023, ora 17, să participe la întâlnirea cu soprana Ioana Bentoiu, profesoară la Institutul Ribaupierre din Lausanne, care va conferenția despre valențele și expresivitatea vocii umane, studiată și valorificată în diverse contexte de viață. Întâlnirea va avea loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125 și face parte din seria de conferințe cu public „Ora de știință", inițiate și moderate de academicianul Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române.

În conferința sa, intitulată „Miracolul vocii umane", profesoara Ioana Bentoiu va demonstra că vocea se construiește, se rafinează continuu și ajunge să influențeze într-un anumit fel destinul fiecăruia. Astfel, glasul ar trebui cercetat de largi categorii: cântăreți, muzicieni, actori, persoane care în cariera lor practică arta oratoriei – de la profesori și avocați la preoți sau oameni politici. „Vocea nu este numai un dar incredibil care ne-a fost acordat, ci și un instrument ce trebuie studiat și cunoscut în mod sistematic, printr-o metodă clară, bazată pe observație și experimentare", declară Ioana Bentoiu. În virtutea largii sale experiențe pedagogice și de cercetare, profesoara consideră că vocea umană are capacitatea să reunească domeniile artistice și științifice, să le facă să coopereze armonios.

Soprana Ioana Bentoiu este licențiată, ca șefă de promoție pe țară, a Universității Naționale de Muzică din București, la secția canto, în clasa Artei Florescu. În anul 1981 Ioana Bentoiu s-a stabilit în Elveția, unde a urmat o a doua serie de cursuri, la Lausanne, pentru care a primit premiul de virtuozitate. Este doctor al Universității Naționale de Muzică din București cu o cercetare dedicată vocii umane, elaborată în limba franceză. Cariera de soprană lirică cuprinde proiecte artistice în domeniul liedului, muzicii vocal-simfonice și operei în orașe din România, Elveția, Franța, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, Cehia, Croația, Marea Britanie. Repertoriul său cuprinde un larg evantai stilistic, interpretat în 15 limbi. A realizat, în primă audiție mondială, lucrări de Arthur Honneger, Dinu Lipatti, Jean Perrin, Pascal Bentoiu, Herbert Fries și Lucian Mețianu.

De-a lungul unei cariere pedagogice de peste patru decenii, a susținut cursuri de măiestrie în Elveția, Statele Unite, Franța și România. De 25 de ani conduce o clasa de operă, realizând spectacole cu elevii săi, la care asigură și regia. În prezent este profesoară la Institut de Ribaupierre din Lausanne și autoare a mai multor studii dedicate artei lirice și vocii umane.

Ioana Bentoiu este fiica compozitorului Pascal Bentoiu și a scriitoarei Annie Bentoiu.

 

Ciclul de conferințe „Ora de știință. Invitații Academiei Române" propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toții pasionații de cunoaștere. Organizate în spațiul Academiei Române, conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.

 

×
Subiecte în articol: Ioana Bentoiu academia romana