x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Stagiunea de marți seara: Alexandru Manolache, Maria-Izabela Ghergu și Gabriel Gîțan în recital

Stagiunea de marți seara: Alexandru Manolache, Maria-Izabela Ghergu și Gabriel Gîțan în recital

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Mar 2023   •   21:30
Stagiunea de marți seara: Alexandru Manolache, Maria-Izabela Ghergu și Gabriel Gîțan în recital

De la Augsburg la București

În seara zilei de 21 martie, în cadrul Stagiunii de marți seara,  Alexandru Manolache va  susține un recital în Sala mică a Ateneului Român. Student în anul IV la Leopold Mozart Zentrum Augsburg, la clasa prof. Cristina Marton-Argerich tânărul pianist caută mereu să se perfecționeze și să-și îmbunătățească abilitățile, participând la cursuri de măiestrie susținute de nume importante ale pianisticii internaționale, precum Robert Levin, Roland Krüger și Martin Hugues. 21 martie (1685) este ziua de naștere a lui J.S. Bach și, marcând un moment special în istoria muzicii, a fost declarată, Ziua Internațională a Muzicii Vechi. Recitalul lui Alexandru Manolache va începe cu un omagiu dedicat marelui compozitor, urmat de lucrări semnate Beethoven, Enescu și Liszt.

 

Emoție și virtuozitate cu muzică de Brahms

Pentru 28 martie, ora 19.00, în sala mică a Ateneului Român,  Stagiunea de marți seara îi are ca invitați pe violoncelista Maria-Izabela Ghergu și pe pianistul Gabriel Gîțan, care vor interpreta două sonate de Johannes Brahms

Maria-Izabela Ghergu este artist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, membră a Orchestrei Române de Tineret și a ansamblului Violoncellissimo. A absolvit Universitatea Națională de Muzică București la clasa prof. univ. dr.  Marin Cazacu, iar în prezent este studentă în anul II de master. Talentul său a fost remarcat de juriile concursurilor naționale și internaționale, dar și de Fundația Regală Margareta a României și  Fundația “Adriana și Martin Sternin”, care i-au oferit burse de studii.

Gabriel Gîțan este un tânăr muzician deosebit de activ în domeniul, muzicii de cameră. Pianistul a beneficiat de Bursa de Excelență oferită de UNMB pentru realizări artistice semnificative de două ori, în 2018 și în 2021. În decembrie 2019, a fost invitat să cânte în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields - Trafalgar Square, Londra, realizate în parteneriat cu ICR. A colaborat și cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Paris și Londra în 2017, respectiv 2018. La Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2021, a fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel, fiindu-le partener de scenă în lucrările enesciene impuse laureaților cu premiul I și III de la violoncel și cu premiul II de la vioară.

×