x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Tarantino al pianului clasic, Aksel Kolstad, va susține 3 reprezentații pe 1 Iunie la Teatrul Godot

Tarantino al pianului clasic, Aksel Kolstad, va susține 3 reprezentații pe 1 Iunie la Teatrul Godot

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Mai 2023   •   15:00
Tarantino al pianului clasic, Aksel Kolstad, va susține 3 reprezentații pe 1 Iunie la Teatrul Godot

1 iunie se petrece în tandem copii-părinți la Teatrul Godot, alături de Aksel Kolstad, compozitor, pianist, dirijor, dar și stand-up comedian poliglot din Norvegia.

Aksel Kolstad, „Un Tarantino al pianului clasic” (după cum a fost numit de Revista TIME), a pregătit pentru cei mici, dar și pentru însoțitori, o serie de 3 evenimente care va face istorie și totodată, va oferi participanților amintiri de neuitat. 

 

Dimineața de 1 iunie ne va regăsi alături de

MOZART vs BATMAN

Un spectacol interactiv pentru copii despre genialitatea personalității și perenitatea muzicii lui W.A. Mozart.

O călătorie prin celebre teme mozartiene, inserate în povestea despre copilăria genialului compozitor, corelate cu elfii din basmele scandinave sau cu eroii benzilor desenate din zilele noastre.

Un one man show cu garantată atractivitate și interacțiune a publicului (întrucât, prin tragere la sorți, unul dintre micii spectatori va fi desemnat să îi acopere ochii muzicianului, lăsându-l să interpreteze la pian așa cum făcea micul Wolfgang).

 

Ora de începere: 11.00 a.m.

După-amiaza va fi spectaculos deschisă de un master-class dedicat tinerilor dornici să învețe, interactiv, despre conceptul “Café de concert” 

 

CLASSIC ROCKS!

„Cum îi citim azi pe compozitorii clasici? Ce ne mai spun ei? De ce ar trebui să ne placă?” – sunt întrebări care îi preocupă pe muzicienii care vor succes, dar și pe spectatorii care nu vor să consume ceva desuet.

Secretul pare deținut de Aksel Kolstad, cel care a instaurat conceptul de „Cafe de Concert” în Oslo și New York, unde organizează întâlniri cu categorii de public dintre cele mai diferite, determinându-le să devină consumatoare de muzică clasică.

Deoarece, nonconformist în vestimentație și atitudine, el pornește de la o temă din viață cotidiană sau de la un produs de consum obișnuit și ilustrează convingător, pasionat și creativ, perenitatea clasicilor, dovedește că muzica clasică poate fi digerată de oricine dacă interpretul ei este pasionat ca un rock star.

Vă invităm să vă alăturați unui master-class despre conceptul „Cafe de concert” (implementat cu succes în Oslo sau New York) și adresat cu precădere tinerilor care studiază muzica la diferite nivele și vor să își testeze pasiunea sau să își alimenteze motivația pentru studiu.

 

Ora de începere: 15.00

 

Seara continuăm călătoria muzicală

TO THE MOON & BACH

Solo concertul cu sonate de Bach, Brahms, Chopin, Șostakovici, Liszt, Strauss, Grieg, Gershwin sau compoziții originale este agrementat cu momente de stand-up comedy (în câteva din limbile de circulație internațională pe care Aksel Kolstad le stăpânește) și invitați surpriză.

Cel care la 2 ani voia să ia o rachetă spre lună și de curând i-a scris lui Richard Branson, asigurându-l că se antrenează pentru a fi primul muzician care concertează în spațiul intergalactic, va explora scena Teatrului Godot.

Cum niciodată nu se știe de unde și cum își face apariția muzicianul îmbrăcat în costume fistichii și încălțat cu adidași sau când se decide să își întrerupă concertul pentru a da o minge la plasa de baschet sau a dansa cu cineva din sală, se poate spune că participarea la orice eveniment marca AKSEL KOLSTAD este o aventură în sine.

 

Ora de începere: 20.00

 

Despre Aksel Kolstad

 

 

Aksel este un rebel clasic. El vrea să facă revoluție culturală, acceptând pe toată lumea la happeningurile sale artistice și neexcluzând nimic din ce se poate transforma în ingredient artistic.

Este poate cel mai ”maleabil” muzician și o spune chiar el: ”Poate că nu sunt cel mai bun pianist din lume, dar sigur sunt cel mai disponibil pianist clasic”.

Lui Aksel îi place să improvizeze în scenă și scrie cu aceeași ușurință partituri pentru orchestră mare (cum este cea pe care o și dirijează) sau pentru pian solo.

Este considerat în egală măsură actor și muzician.

În afară de norvegiană, vorbește fluent franceza, engleza, turca, germana, Italiana și este mereu încântat să descopere locuri și oameni.

 

AKSEL KOLSTAD a performat cu cele mai renumite orchestre de cameră la mari festivaluri din Norvegia, Estonia, Rusia, China, Portugalia, Belgia și a debutat la Carnegie Hall în Octombrie 2010 cu un spectacol ”sold out” și ovații prelungite ale publicului în picioare.

 

Studiind compoziția cu Wolfgang Plagge, de la vârsta de 17 ani și-a prezentat lucrările pentru pian solo în multe țări ale lumii. A dirijat mai multe orchestre care i-au interpretat compozițiile și din 2009 a înființat propriul atelier de muzică în Oslo mai întâi, apoi și în New York  -  ”Café de Concert” -  unde tot mai multe lume vine săptămânal să descopere noutățile propuse de exuberantul muzician.

Presa americană l-a numit ”Noul Victor Borge”, cea suedeză ”Franz Liszt al vremurilor noastre”, cea daneză ”Un pionier classic” și ”cel mai bun interpret al lui Gershwin”, dar poate cea mai nimerită etichetă este cea de ”Quentin Tarantino al muzicii clasice”.

Când a început să cocheteze cu ideea atelierului (Café de Concert) în 2003, reprezentantul Steinway în Norvegia a spus imediat: ”Marile idei au nevoie de instrumente pe măsură”. Și i-a procurat lui Aksel un grand piano. De atunci, AKSEL KOLSTAD este imaginea Steinway, concertând peste tot în lume pe acest tip de pian.

Din octombrie 2012 artistul a fost numit și Ambasador Edvard Munch pentru că lunar concertează în Munch Museum din Oslo, revitalizând prin improvizații provocatoare opera lui Munch.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Aksel Kolstad Teatrul Godot