x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Vaya Con Dios după concertul de la Bucureşti: Sunteţi un popor prietenos. Să nu vă schimbaţi niciodată!

Vaya Con Dios după concertul de la Bucureşti: Sunteţi un popor prietenos. Să nu vă schimbaţi niciodată!

14 Oct 2009   •   00:00
Vaya Con Dios după concertul de la Bucureşti: Sunteţi un popor prietenos. Să nu vă schimbaţi niciodată!

Concertul pe care trupa belgiană Vaya Con Dios l-a susţinut, marţi seară, la Bucureşti a adunat la Sala Palatului peste 4.000 de spectatori. Audienţa a cântat alături de solista Dani Klein piese celebre precum "Nah Neh Nah" şi "Puerto Rico". Spectacolul a debutat în jurul orei 20.00, a atunci când au intrat pe scenă solista Dani Klein alături de instrumentiştii Salvatore La Rocca, William Lecomte, Thierry Van Durme, Hans van Oosterhout, Red Gjeci şi Tim De Jonghe. Concertul de la Bucureşti a prefaţat lansarea ultimului său single, "Les voiliers sauvages de nos vies". Piesa care va fi pusă în undă în acest week urmează să fie inclusă şi pe albumul "Comme on est venu..."





"Heading for a Fall" şi "I Don't Want to Know" au fost piese care au încălzit publicul de la Bucureşti, iar "Puerto Rico" i-a făcut pe cei prezenţi să aplaude ritmat încă de la primele acorduri ale piesei, al cărei refren l-au şi fredonat timid, alături de trupă. "Ei bine, sunt puţin dezamăgită", a spus Klein. "Credeam că puteţi cânta mai bine aici, în România. Poate mai târziu...", a glumit ea, trecând apoi la o altă piesă din setlist-ul serii. "Sunt aici doar de ieri, dar am observat că oamenii sunt foarte prietenoşi . Sper să nu vă schimbaţi niciodată", a mai spus solista, citată de Mediafax.


După ce şi hitul "What's a Woman" a încântat publicul de la Bucureşti, a urmat piesa "Johnny (tu n'es pas un ange)", pe care trupa a preluat-o din repertoriul lui Edith Piaf, după ce chitaristul şi producătorul muzical Les Paul o prelucrase pentru un album Vaya con Dios, fără ca belgienii să ştie la acel moment (1988) că acest cântec este unul românesc - "Sanie cu zurgălăi". De altfel, compozitorul acestuia, Richard Stein l-a şi dat în judecată pe Les Paul pentru plagiat, caz în cele din urmă câştigat de compozitorul român de origine evreiască.

"O să cântaţi de data asta? Nu ca la "Puerto Rico"! Sunteţi pregătiţi", i-a provocat Dani Klein pe cei din public, înainte să închidă show-ul cu piesa "Nah Neh Nah", emblematică pentru trupa Vaya Con Dios.

Povestea formaţiei a început în Belgia, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Anii '80 reprezentau epoca la care vocea lui Dani Klein putea fi auzită în diverse spoturi radio sau în cluburi obscure, ca solistă a trupei Arbeid Adelt. Succesul s-a lăsat aşteptat până ce Klein, alături de chitaristul Willy Lambregt şi contrabasistul Dirk Schoufs au hotărât să pună bazele unei noi formaţii. Împărtăşeau aceleaşi gusturi muzicale: jazzul, opera şi muzica gipsy, genuri nu foarte apreciate în acea vreme la Bruxelles. Noua trupă se numea Vaya Con Dios ("Du-te cu Dumnezeu"), o denumire spaniolă, preluată dintr-un documentar tv despre cartierul cubanez din Miami. Cei trei nu aveau planuri măreţe pentru viitor - îşi propuneau pur şi simplu să vadă cum sună atunci când amesteci rockul cu ritmurile latine, blues, flamenco şi şansonete.

Cu albumul "Night Owls" din 1990, Vaya con Dios a ajuns să vândă milioane de albume. Influenţele spaniole s-au resimţit din plin pe primele două albume ale trupei, ce cuprindeau piese devenite hituri în întreaga lume - "Puerto Rico", "Don't Cry For Louie", "Nah neh nah". Muzica lor a fost o adevărată gură de aer proaspăt în comparaţie cu mainstream-ul anilor '80: avea culoare, soul, pasiune şi fler.

Însă sub presiunea celebrităţii, trupa a început să se destrame. Willy Lambregt a părăsit trupa, Dirk Schoufs, partenerul lui Dani de scenă şi de viaţă, a plecat, de asemenea, din Vaya con Dios şi a murit la scurt timp după. Devastată, Dani îşi strânge forţele şi lansează solo tulburătorul "Time Flies", urmat de un alt album la fel de melancolic, "Roots & Wings". După care s-a aşternut o tăcere îndelungată, timp în care ea şi-a refăcut forţele. Reîntoarcerea la muzică s-a produs în 1999, cu albumul "Purple Prose", şi apoi, şi mai hotărât, în 2004, cu "The Promise", care include hiturile "Je l'aime, Je l'aime" şi "Don't Deny". În 2006 a fost lansat cel mai important album al trupei, "The Ultimate Collection". Materialul recompune istoria celei mai cunoscute trupe belgiene, care şi-a menţinut popularitatea, de-a lungul anilor, în rândul a milioane de fani europeni.

×
Subiecte în articol: muzica