x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "Vom prelua peste o sută de evenimente din festival”

"Vom prelua peste o sută de evenimente din festival”

31 Aug 2011   •   21:00
"Vom prelua peste o sută de evenimente din festival”

TVR Cultural si Festivalul International George Enescu sunt deja ca doi parteneri dintr-o casatorie veche si probata de timp. Ce vreau sa spun este ca problema fi delitatii dintre noi a devenit implicita, iar ceea ce putem face impreuna intr-o maniera noua este sa cautam in mod creativ sa aducem muzica aproape, nu doar pentru melomani, ci si pentru publicul larg.

Este adevarat ca la aceasta editie a festivalului, cu mare cota valorica, sunt mai multe restrictii de difuzare in timp real decat am avut de obicei – dar este numai o chestiune juridica, din zona drepturilor de autor. Conform contractului incheiat, TVR Cultural va difuza si in acest an 90% dintre concertele prezente in festival, chiar daca este vorba de inregistrari pe care le vom difuza in perioada imediat urmatoare inchiderii editiei, adica incepand cu 1 octombrie a.c..

Sa nu uitam ca, de mai bine de patru ani, in grila de programe a TVR Cultural exista un tronson tematic deja consacrat – Concertele TVR Cultural – care acopera zilele saptamanii de luni pana vineri, iar pe acest spatiu de emisie se va putea asculta nu numai muzica de exceptie, ci se vor difuza si serii de portrete si de interviuri, cu numele cele mai sonore care vor ajunge la Bucuresti.

Daca evaluam cantitativ, vom prelua peste o suta de evenimente artistice din festival, totalizand aproape 11.000 de minute de emisie de cea mai buna calitate. In acest context, vom propune si vom produce noi insine doua evenimente de exceptie, marca TVR Cultural, in serile de week-end din 10, 11 si 12 septembrie, cand va invitam in Piata Festivalului.

Vorbesc despre concertul inedit al lui Grigore Lese alaturi de interpreti de muzica traditionala persana, care vin special din Iran, la initiativa noastra, de concertul lui Alexandru Tomescu, de spectacolul realizat de laureatii Galei Tanarului Actor HOP 2011 si, nu in ultimul rand, de concertul Mara Panaitescu & Band. Toate aceste evenimente, ca si spectacolele de pe scena deschisa a pietei, pe care le vom difuza in timp real, la TVR Cultural, stau sub bagheta organizatorica a producatorului nostru Ruxandra Tuchel, care nu mai are nevoie de prezentari. De altfel, daca vorbim despre resurse umane, trebuie sa stiti ca echipa de lucru este nebanuit de restransa: in afara coordonatorului general, Silvia Ghiata, se mai afl a tinerii mei colegi Oana Dragulinescu, Valentina Baintan, Claudia Spatarescu – pentru concertele de la Sala Palatului; Bogdana Pascal si Adrian Ionica – pentru Sala Radio; Cristina Radulescu – pentru Sala Mica a Palatului, in timp ce interviurile speciale cu personalitati vor fi semnate de realizatorii deja citati, carora li se adauga Marius Constantinescu. Nu pot sa inchei lista fara a va asigura ca echipa Jurnalului Cultural, coordonata de Catalin Sava, va va trimite zilnic, cu promptitudine, stirile cele mai importante in Agenda festivalului.

Toata aceasta desfasurare de forte implica, asa cum banuiti, eforturi financiare importante si mult profesionalism, dar consideram ca face parte din misiunea noastra, ca ziaristi, si a Televiziunii Romane sa va ofere, in exclusivitate, acest dar.
Daniela Zeca Buzura, Director TVR Cultural

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011