x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Pianistul Lucian Ban aduce newyorkezi la Jazzy Spring Festival

Pianistul Lucian Ban aduce newyorkezi la Jazzy Spring Festival

de Maria Sârbu    |    15 Apr 2008   •   00:00

Pianistul Lucian Ban, stabilit în SUA, va cînta la Bucureşti, împreună cu grupul newyorkez Elevation Quartet, pe care l-a înfiinţat în 2006.



Pianistul Lucian Ban, stabilit în SUA, va cînta la Bucureşti, împreună cu grupul newyorkez Elevation Quartet, pe care l-a înfiinţat în 2006. Concertul va fi susţinut la ArCuB, în prima seară a Festivalului Jazzy Spring (17-20 aprilie).
Grupul, alcătuit din apreciaţi muzicieni de jazz ai momentului - saxofonistul Abraham Burton, percuţionistul Nasheet Waits, contrabasistul John Hebert şi Luician Ban - s-a remarcat 2006 şi 2007, în două concerte la Lincoln Center din New York, unde au interpretat muzica scrisă de pianistul român.
Lucian Ban, care trăieşte la New York din 1999, a fost numit, de curînd, de criticul Bruce Lee Gallanter, drept “unul dintre cei mai talentaţi pianişti de jazz care au venit la New York în ultimul deceniu”. Ban este leader a mai multor grupuri, printre care Hieroglyphics, cu celebrul Barry Altschul - unul dintre veteranii percuţionişti ai jazz-ului si violonistul Mark Feldman, Tuba Project, cu renumitul tubist Bob Stewart şi Lumination Group, cu Alex Harding.
Lucian Ban este autor a şase albume semnate cu numele său pentru case de discuri din SUA şi Europa. El mărturiseşte că a plecat la New York şi a rămas acolo pentru că “acest oraş încă este capitala mondială a jazz-ului”.
“Avangarda jazz-ului şi cei mai inovatori muzicieni apar pentru prima dată la New York. Din 1999, de cînd sînt acolo, am avut şansa de a colabora cu mulţi dintre aceştia, am înregistrat împreună mai multe albume, contribuind astfel şi eu la schimbarea artei jazz-ului. Sînt extrem de încîntat să prezint publicului românesc grupul Elevation Quartet, unul dintre grupurile care includ câţiva astfel de muzicieni”, spune Lucian Ban.
Organizatorii Festivalului Jazzy Spring spun că Elevation Quartet va avea un concert “special de club” la Clubul Ţăranului Român, în 18 aprilie, dar şi în 19 aprilie, la Art Jazz Club.

×
Subiecte în articol: cultura new york