x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Constantin Chiriac, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi

Constantin Chiriac, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Dec 2021   •   14:41
Constantin Chiriac, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi 2020, a primit la Iași această importantă distincție cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2021.  Cea de-a V-a ediție, din anul 2020, a Premiilor Naționale Negruzzi, nu a putut include festivitatea acordării distincțiilor, motiv pentru care, anul acesta, a avut loc o dublă premiere – fiind invitați și premiații de anul trecut, Constantin Chiriac – fondator al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Dr Leon Dănăilă – specialist neurochirurg din Iași și Matei Vișniec – dramaturg, poet și jurnalist român, activ în Franța.

Premiile Naționale Negruzzi este evenimentul cultural care elogiază anual excelența, fiind dedicat celor care, prin generozitatea, dăruirea și talentul lor, și-au pus amprenta asupra societății românești.

Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul” din Iaşi a prezentat Laudatio pentru Constantin Chiriac.

„Prin tot ceea ce face, Constantin Chiriac dăruiește, atât în arta scenică, atât în felul în care înțelege managementul cultural, cât și în felul în care înțelege să transmită experiența și expertiza domniei sale noilor generații la Universitate. A dărui îl definește pe Constantin Chiriac. A reinventa mereu o artă care există de milenii, dar care, iată, își dovedește de fiecare dată vigoarea și originalitatea”, a apreciat Oltiţa Cîntec, vorbind despre activitatea artistică, managerială și academică a lui Constantin Chiriac.

„Premiile Naționale Negruzzi sunt ale unei familii care are o continuitate de 200 de ani și care a marcat istoria orașului Iași ca nicio altă familie, fiind – de la primar la ctitor de liceu, de școli, de librării, de spitale, de parcuri. Ce lucru extraordinar, să lași peste timp civilizație și dorința de a construi, de a lumina, de a aduce civilitate! Vă mulțumim că ne-ați dat posibilitatea, grație acestor premii, să descoperim frumusețea năucitoare a vieții”, a declarat Constantin Chiriac.

Laureații Premiilor Naționale Negruzzi pentru anul 2021 au fost George Banu – teatrolog și profesor universitar român stabilit la Paris, Ion Hadârcă – poet și traducător din Chișinău, Dragoș Pătrașcu, grafician ieșean, Andrei Pleșu – scriitor și eseist, estetician și istoric al artei, stilist al limbii române.

Evenimentul este organizat de descendenții familiei Negruzzi, alături de Editura Junimea Iași – Revista SCRIPTOR, Societatea Culturală „Junimea ’90”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Domeniile Hermezi-Prut, TVR Iași și Radio România Iași – în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Iași, Colegiul Național „Costache Negruzzi” și Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

×