x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru De Ziua Națională a României, Opera Națională București sărbătorește alături de români cu o premieră națională.

De Ziua Națională a României, Opera Națională București sărbătorește alături de români cu o premieră națională.

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2022   •   17:45
De Ziua Națională a României, Opera Națională București sărbătorește alături de români cu o premieră națională.

Evenimentul de anul acesta va aduce o noutate care va completa atmosfera de sărbătoare a zilei de 1 decembrie: “POVESTEA IEI”

„Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” se află pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității!

Comitetul Interguvernamental pentru conservarea patrimoniului cultural imaterial UNESCO, reunit în cea de-a 17-a sesiune la Rabat, a decis înscrierea sa chiar de Ziua Națională a României.

Spectacolul „Povestea Iei/La blouse enchantée/The Magic Blouse” are două părți, una orchestrală și una coregrafică, partea muzicală evidențiind valori muzicale tradiționale românești în prelucrări diverse, conținând de la „Hora mărțișorului” sau „Cântece românești” de Tiberiu Brediceanu, la „Șase dansuri românești” de Béla Bàrtok, cu participarea Orchestra Operei Naționale București, dirijor Daniel Jinga și a sopranei Oana Șerban, în regia lui Alexandru Nagy.

Spectacolul de dans creat de Gigi Căciuleanu și prezentat de Baletul și Orchestra Operei Naționale București aduce muzica originală compusă special pe această temă de Dan Dediu. Scenografia, costumele și spațiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, videomapping Dilmana Yordanova, light design Cristian Șimon, asistentă coregrafie Lelia Marcu-Vladu.

„Când dansezi, vorbești în alte limbi și te adresezi publicului din sală nu pe limba lui maternă, nu pe limba țării în care ești ci… pe limba lui corporală. Pe limba lui tainică, pe limba lui misterioasă și, în același timp, foarte accesibilă, aproape animalică. Aici se caută și se găsește, câteodată, când îți merge bine și îl apuci pe Dumnezeu de-un picior, această joncțiune între animal și înger, care trece prin noi. Plecăm de la această factură a corpului uman și, în același timp, ne ducem prin dans, prin mișcare, mai departe, spre orice limită posibilă, spre îngeresc, spre inefabil, spre spiritual… Deci, din nou, acest joc între concret și abstract.” GIGI CĂCIULEANU

Spectacolul începe la orele 20:00, iar pentru crearea unei atmosfere deosebite, Opera Națională București îi încurajează pe participanți să vină îmbrăcați în costum național sau să aducă un tricolor și o IE.

Opera Națională București le transmite tuturor românilor, de Ziua Națională a României sănătate, pace, viață lungă, putere de muncă, realizări pe toate planurile și să privească plini de încredere către viitor!

 

La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!

×