x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Sibiu s-a născut o constelaţie a valorilor

La Sibiu s-a născut o constelaţie a valorilor

de Maria Sârbu    |    16 Iun 2013   •   16:11
La Sibiu s-a născut o constelaţie a valorilor
Sursa foto: Sebastian Marcovici
Aleea Celebrităţilor, un drum ce leagă trecutul de viitor

A fost trăită o seară memorabilă în cetatea mediavală Hermannstadt (Sibiu), sâmbătă, 15 iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru. Pe o alee, străjuită de copaci şi de două ziduri antice, ce leagă vechiul teatru al oraşului (azi sala Thalia) şi spaţiul pe care se va construi noul teatru, au apărut şase plăci cu şase stele însoţite de numele a tot atâtea personalităţi recunoscute în plan mondial pentru contribuţia lor la artele spectacolului. Şi se numeşte acum Aleea Celebrităţilor, inspirată din Walk of Fame de la Hollywood. Iată numele celor şase: Eugenio Barba, Ariane Mnouchkine, Silviu Purcărete, Declan Donnelan, George Banu şi Nakamura Kanzaburo al XVII-lea (post-mortem). Deşi fusese anunţat şi al şaptelea nume, cel al lui Sasha Waltz, dezvelirea acestei a şaptea stea va avea loc pe parcursul anului, căci apreciata coregrafă nu a putut veni acum la Sibiu, însă doreşte să fie prezentă şi nu reprezentată de cineva la o asemenea ceremonie.

Doi amfitrioni a avut ceremonia de sâmbătă: Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru, şi Klaus Johannis, primarul Municipiului Sibiu. Unul a făcut prezentările, aducând la cunoştinţa publicului motivaţiile acordării acestor stele, iar celălalt a înmânat plachetele cu însemnele respective.

Primul pe Alee e regizorul Eugenio Barba. Această “personalitate unică a teatrului european” a primit distincţia “pentru unicitatea creaţiei sale, pentru ridicarea cercetării la rang de artă, pentru crearea International School of Theatre Anthropology şi Odin Theatr”. După Barba, e Ariane Mnouchkine, reprezentată la ceremonie de Jean Jacques Lemetre. Regizoarea, conducătoarea celebrului Théâtre du Soleil, Paris, a primit steaua “pentru fenomenul comunitar unic creat în domeniul teatrului şi al filmului şi pentru excelenţa în dialogul între artişti şi culturi”. În continuare e steaua lui Silviu Purcărete, ovaţionat de sibieni, în speciali de actori, în momentul când i s-a anunţat numele. Iar motivaţia este: “... pentru marile creaţii făcute la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Naţional din Sibiu, la Teatrul “Katona Jozef” din Budapesta, Royal Shakespeare Company, Scottish Opera, Nottingham Playhouse, Bonn Opera, Centrul Dramatic Limoges, Wienner Staatsoper şi pentru triumful înregistrat cu creaţiile sale la festivalurile de la Edinburgh, Tokio, Melbourne, Avignon, Wienner Fest Wochen, Montreal, Glasgow, Sibiu”.  Alături de regizorul nostru, jovialul Declan Donnellan, ajungând în această galerie “pentru excelenţa creaţiei sale şi pentru dialogul pe care l-a impus între artiştii culturilor europene”. George Banu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, academician şi profesor universitar la Sorbona, a primit steaua pentru “contribuţia remarcabilă la dezvoltarea teatrului european, în ultimii 40 de ani, a cercetării teatrale, a festivalurilor şi evenimentelor culturale, a academismului în Europa şi în lume”. Cea de-a şasea stea e acordată post-mortem şi poartă numele Nakamura Kanzaburo al XVII-lea, actor Kabuki, caracterizat drept “o legendă a teatrului japonez” şi declarat de împăratul ţării Soarelui Răsare “bun naţional”. A ajuns pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu “pentru măiestria sa inegalabilă de artist şi pentru dialogul pe care l-a realizat cu alte culturi”. A participat la ceremonie, în numele familiei Nakamura Kanzaburo, Kushida Kazuyoshi.

La scurt timp, după inaugurarea Aleii, s-au acordat, la Sala Thalia, în cadrul Galei aniversare dedicate ediţiei a XX-a a Festivalului de Teatru de la Sibiu, premii de excelenţă. La cele şase nume, încoronate cu stele, s-au adăugat în lista premianţilor şi numele a nouă personalităţi culturale, legate, într-un fel sau altul de Festivalul de la Sibiu şi de Teatrul Naţional “Radu Stanca”. Este vorba de Hideki Noda, Mike Phillips, Dan Perjovschi, Yasuda Masahiro, Jonathan Mills, Noel Witts, Mircea Dinescu, Dragoş Buhagiar şi Vasile Şirli. Cu acest prilej, au fost înfiinţate şi două premii legate de numele a doi oameni de teatru, care au creat la Sibiu: actorul Virgil Flonda şi regizorul Iulian Vişa. Premiile le-au primit actorii Bogdan Sărătean şi respectiv Ofelia Popii.

×