x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiera PRINŢESA CIRCULUI în regia lui BEATRICE RANCEA va avea loc la TEATRUL NAŢIONAL De OPERETĂ ŞI MUSICAL ION DACIAN

Premiera PRINŢESA CIRCULUI în regia lui BEATRICE RANCEA va avea loc la TEATRUL NAŢIONAL De OPERETĂ ŞI MUSICAL ION DACIAN

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Iun 2024   •   22:00
Premiera PRINŢESA CIRCULUI în regia lui BEATRICE RANCEA va avea loc la TEATRUL NAŢIONAL De OPERETĂ ŞI MUSICAL ION DACIAN

Fabuloasa lume a circului îşi deschide porţile pe scena Teatrului Naţional de Operetă și Musical „Ion Dacian”, într-o nouă premieră de excepţie: încântătoarea operetă PRINŢESA CIRCULUI de Emmerich Kálmán va îmbogăţi repertoriul Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, din această stagiune. Primele reprezentaţii vor va avea loc pe 28, 29 şi 30 iunie 2024. Regia spectacolului va fi semnată de BEATRICE RANCEA, costumele de DOINA LEVINTZA, decorul de VLADIMIR TURTURICA și coregrafia de DRAGOȘ ROȘU și JOHANNA BODOR.

Radu Petrovici, manager interimar detaliază: „Am ales să ieşim la rampă cu acest titlu de referinţă al lui Kálmán, deaorece credem în farmecul distins al clasicului, pe care publicul îl caută şi îl apreciază. Va fi un spectacol de o grandoare deosebită şi bogăţie vizuală ieşită din comun. De la costume, până la momentele coregrafice, privitorul va fi captivat de fascinanta lume a circului, cu poveştile, intrigile şi provocările ei. Porţile acestui univers magic se vor deschide preţ de 3 ore la fiecare reprezentaţie în care acest titlu clasic va prinde viaţă pe scena noastră.”

Costumele create de Doina Levintza vor da personajelor eleganţă şi distincţie, conturând atmosfera spectacolului şi definind rafinamentul vestimentar al sfârşitului de secol XIX.

 

DESPRE PRINŢESA CIRCULUI

Prințesa Circului (titlul original în germană: ”Die Zirkusprinzessin”) este o operetă în trei acte compusă de Emmerich Kálmán pe un libret scris de Julius Brammer și Alfred Grünwald, a cărui premieră a avut loc în data de 26 martie 1926 la Theater an der Wien din Viena.

Acțiunea operetei se desfășoară în jurul misteriosului personaj „Mister X”, căruia nimeni nu îi cunoaște adevărata identitate, el purtând întotdeauna o mască. În realitate, el este Prințul Fedja Palinski care a fost alungat și dezmoștenit de unchiul său deoarece s-a îndrăgostit de viitoarea soție a acestuia, prințesa Fedora, frumoasă și tânără pariziancă. După ce Fedora Palinska a rămas văduvă, aceasta a plecat la Paris, iar Prințul Fedja Palinski intră în lumea circului, devenind misteriosul Mister X și totodată atracția principală a spectacolelor.

Dacă Mister X și Prințesa Fedora se reîntâlnesc și rămân împreună veţi descoperi urmărind acest fascinant spectacol ale cărui prime reprezentaţii sunt programate pe 28, 29 şi 30 iunie.

 

 

Operetă de Emmerich Kálmán

Regia, adaptarea scenică și light design: Beatrice Rancea

Libret: Julius Brammer și Alfred Grünwald

Traducerea textului: Ozana Oancea

Traducerea textelor muzicale: Vasile Timuș și Petre Andreescu

Conducerea muzicală: Constantin Grigore/ Alexandru Ilie

Dirijor cor: Aurel Muraru

Costume: Doina Levintza

Decor: Vladimir Turturica

Coregrafia: Dragoș Roșu și Johanna Bodor

Asistent regie: Sorina Micșunescu

Asistent coregrafie: Mircea Crăciun

 

Distribuție:

Prințesa Fedora Palinska : Mihaela Alexa / Tina Munteanu/ Patricia Seymour / Rodica Ștefan

Mister X : Mihai Urzicana / George Vîrban / Dumitru Filip

Mabel Gibson : Daniela Bucșan / Gabriela Daha/ Mediana Vlad

Toni Schlumberger : Daniel Andrei Găină-Cojuharov / Cătălin Petrescu

Prințul Sergius Vladimir : Marius Mitrofan / Anton Zidaru

Carla Schlumberger : Mioara Curechian/ Gladiola Nițulescu – Lamatic / Camelia Rădulescu

Pelikan : Cristian Caraman / Valentino Tiron

Directorul circului : Victor Bucur/ Florin Ganea

Orchestra, Corul și Baletul Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

 

×