x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Silviu Purcărete, Mihai Mănuţiu, Victor Ioan Frunză şi Alexandru Dabija - invitaţi să monteze la TNB în 2022

Silviu Purcărete, Mihai Mănuţiu, Victor Ioan Frunză şi Alexandru Dabija - invitaţi să monteze la TNB în 2022

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Feb 2022   •   19:59
Silviu Purcărete, Mihai Mănuţiu, Victor Ioan Frunză şi Alexandru Dabija - invitaţi să monteze la TNB în 2022

Actorul Mircea Rusu a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că este noul director general al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Managerul a prezentat premierele şi regizorii care vor monta aici în acest an, printre care Silviu Purcărete, Eugen Jebeleanu şi Mihai Măniuţiu, şi a adăugat că a angajat doi actori: Mirela Oprişor şi Andrei Huţuleac.

„În funcţia de director general interimar sunt de câteva ore”, a spus Mircea Rusu la TNB.

„Aici, în Teatrul Naţional parcurgem o perioadă de derută, pricinuită de durere, de teamă, pentru că după nici şase luni de la dispariţia lui Ion Caramitru, iată că şi adjunctul lui, Ioan Onisei, a plecat dintre noi, lăsându-ne două goluri pe care habar n-am cum o să le umplem. Datoria noastră este să ţinem sus steagul Teatrului Naţional, să nu ne lăsăm pradă deznădejdii”, a spus Mircea Rusu.

El a anunţat proiectele TNB pentru anul 2022. Nume importante ale regiei de teatru din toate generațiile vor pune în scenă titluri semnificative din dramaturgia românească și universală, cu distribuții  ce îi vor aduce la rampă pe unii dintre cei mai îndrăgiţi actori ai TNB.

Regizorii Silviu Purcărete, Mihai Mănuţiu, Victor Ioan Frunză şi Alexandru Dabija au fost invitaţi să monteze spectacole la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" în acest an, a anunţat managerul interimar al TNB, Mircea Rusu.

Primele două proiecte care se află în repetiţii sunt "Părinţi şi copii", dramatizare după Ivan Turgheniev, o adaptare a lui Brian Friel, în regia lui Vlad Massacci, cu Fulvia Folosea, Cosmina Olariu, Richard Bovnoczki, Mihai Verbiţchi, Mihai Călin, Alexandru Potocean, Andrei Huţuleac, Emilian Mârnea, Măriuca Bosnea, Emilia Popescu, Crina Semciuc, Vitalie Bichir sau Tomi Cristin, Diana Dumbravă, şi "Casa de la ţară" de Donald Margulies, în regia lui Claudiu Goga, cu Mariana Mihuţ, Marius Bodochi, Marius Manole, Gavril Pătru, Raluca Aprodu şi Cătălina Mihai sau Maruca Băiaşu.

Premiera spectacolului "Părinţi şi copii" este preconizată a avea loc spre finalul lunii martie la Sala "Ion Caramitru", iar pentru "Casa de la ţară", premiera este estimată a avea loc la Sala Studio pe 15 martie, a anunţat Mircea Rusu.

"La Sala Atelier am preluat o dorinţă a lui Ion Caramitru de vreo câţiva ani, în care vor juca 13 fete, actriţele noastre, ca şi alte actriţe din ţară. A găsit de cuviinţă domnul Ion Caramitru să ia această piesă, care se numeşte 'Bolta cerească', de Lucy Kirkwood, tot pe filieră irlandeză, şi cine putea să regizeze această piesă decât Gelu Colceag, care are o experienţă mare atât în teatru, cât şi în şcoală", a precizat managerul interimar, spectacolul urmând să aibă premiera în luna mai.

Mircea Rusu a anunţat, totodată, şi următoarele proiecte programate la TNB: "Pescăruşul" de A.P. Cehov, regia Eugen Jebeleanu - premieră estimată în luna aprilie, la Sala "Ion Caramitru"; "Exil", proiect scris şi regizat de Alexandra Badea - premieră estimată în iunie, la Sala "Ion Caramitru"; "Titanic Vals" de Tudor Muşatescu, cu Dan Puric în rol principal, în regia lui Dan Tudor - premieră estimată 7 mai, la Sala "Ion Caramitru"; "Cei drepţi" de Albert Camus, regia Mihai Mănuţiu - premiera estimată în luna iunie; "Mizantropul" de Moliere, regia Silviu Purcărete - premiera estimată spre finalul anului sau ianuarie 2023, la Sala "Ion Caramitru"; "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard, un remake cu Marcel Iureş în regia lui Alexandru Dabija - premiera estimată în luna octombrie, la sala Studio; şi Victor Ioan Frunză - cu un proiect al cărui titlu urmează să fie anunţat ulterior.

A fost sugerată constituirea unui "conclav" de dramaturgi consacraţi care să alcătuiască o listă de propuneri de piese româneşti contemporane, din care TNB să aleagă un titlu pentru a fi pus în scenă încă în acest an.

"La Sala Pictură şi la Sala Atelier rămân nişte locuri goale pentru la toamnă. (...) Avem datoria faţă de naţia din care facem parte să promovăm dramaturgia românească şi în special dramaturgia contemporană", a mai spus managerul.

Mircea Rusu a anunţat şi intenţia de a-l invita să monteze la Teatrul Naţional pe regizorul Andrei Şerban, lucru care este aşteptat să aibă loc în 2023.

În plus, Silviu Purcărete va începe un workshop în vară şi va reveni după Anul Nou să-şi desăvârşească „Mizantropul” de Moliere.

Horaţiu Mălăele este în discuţii pentru montarea anul viitor a spectacolului „D-ale Carnavalului”, a anunţat Mircea Rusu.

În total, vor fi 12 producţii anul acesta la Teatrul Naţional.

S-a accentuat ideea responsabilității TNB de a-și  onora titulatura de NAȚIONAL, prin promovarea și selecția  valorilor autentice: autori, regizori, actori de prima mărime care să se alăture, pe parcurs, actualei trupe a TNB. - TNB își va continua vocația multiculturală prin programul TNB - PARATEATRAL , continuând să găzduiască în generoasele sale foaiere variate expoziții de artă vizuală.

Managerul interimar a spus că la Teatrul Naţional există o sumă trimestrială de 650.000 de lei pentru producţie, aceşti bani ajungând pentru decor şi costume şi o mică parte din onorariile artiştilor invitaţi.

"Avem pentru producţie 650.000 de lei pe trimestru. Aceşti bani nu ajung, ar ajunge poate la limită doar pentru producţie, adică decor şi costume, şi poate o mică parte din gajurile celor invitaţi, urmând ca pe la sfârşitul celui de-al doilea trimestru să le plătim gajurile pe de-a întregul lor. Altfel, nu puteam să plecăm la drum dacă nu aveam un dram de logică şi siguranţă pecuniară, dar şi de înţelegerea celor care au fost invitaţi", a mărturisit managerul interimar.

Carmina Alexiu, contabilul şef al TNB, a precizat că, pentru luna decembrie, facturile pentru gaze şi energie electrică au fost de 1,1 milioane lei, iar pentru luna ianuarie, numai gazele au fost 1,3 milioane lei, iar curentul - 560.000 de lei.

"Avem, în acest moment, de plătit trei milioane de lei doar pentru aceste două luni", a spus Carmina Alexiu, precizând că valoarea facturii de gaze a crescut de zece ori, iar la curentul electric, creşterea a fost de 5,6 ori.

 

×