Atragerea abuziva a artei si a artistilor in disputele politicianiste, cu toata mocirla ce le insoteste, nu poate decat sa ii transforme in victime colaterale. Iar cand toate acestea laturi sunt ejectate in presa o adauga si pe aceasta la aceeasi categorie. Ne referim aici la atacurile murdare, lipsite de obiectivitate gazetareasca, din 'ziarul vaii jiului' ce apare la Petrosani, impotriva unui reputat om de teatru cum este Mihai Constantin Ranin. Trebuie sa spunem din capul locului ca Mc Ranin nu e un om comod mai ales ca adversar politic. Asta o poate afirma tot stafful PDL din Dambovita, carora le-a provocat multe nopti de cosmar prin actiunile sale (unde a intrebuintat, totusi, mijloace artistice) pentru apararea independentei Teatrului 'Tony Bulandra' de imixtiuni politice.
Din start, Catalin Docea, autorul articolului vrea sa invrajbeasca colectivele Teatrului din Arta Deva si al Teatrului 'I.D. Sarbu' din Petrosani) intr-o perioada cand relatiile lor sunt bune si cand, din pacate, in alte parti se desfiinteaza teatre! Ultimul spectacol al actorilor din Petrosani la Deva (cu Casa Bernardei Alba de Garcia Lorca) a fost un succes de public. Fara sa vada niciun spectacol al primului, C.D. decreteza ca numai la cel de-al doilea s-ar face teatru!
Sa slalomezi prin multimea de date despre Mihai Constantin Ranin de pe Google si sa te opresti numai la cele pe care le poti exploata negativ, adica prezentandu-le deformat, e un procedeu uzitat de ziaristii pentru care deontologia e un moft, iar 'comanda' litera de lege. Sa nu retii nimic din activitatea sa profesionala de la Paris, de la teatrele din Sibiu si Targoviste, dar sa pomenesti de la inceput de 'spectacole reincalzite', tradeaza cel putin lipsa de cultura teatrala. Pentru stiinta autorului (niciodata nu e prea tarziu sa inveti), toti marii regizori procedeaza la fel. Exemplu: Liviu Ciulei a montat 'Leonce si Lena' de Georg Buchner si la Teatrul Bulandra, si in SUA, iar americanii nu s-au suparat. La fel a procedat si Andrei Serban, Mihai Manutiu, Silviu Purcarete etc. Si asta pentru simplul fapt ca o noua montare a aceluiasi text dramatic inseamna o noua experienta profesionala din moment ce regizorul lucreaza cu alti actori, alt scenograf, alt muzician etc.
Venit la conducerea artistica a teatrului devean de doar sase luni, Mc Ranin a reusit cinci premiere de exceptie, a invitat trupe prestigioase, actori mari. Doar amintind teatrul din Budapesta si numele lui Ilie Gheorghe si Dan Puric si ar trebui sa fie suficient. Plus invitatiile la un festival de teatru dinoradea si la altul din Austria venite pe adresa spectacolului cu Frida.Impresii.
Din datele furnizate de compartimentul de specialitate al Consiliului Judetean Deva am aflat ca teatrul devean a primit aproximativ jumatate (???) din alocatia financiara a omologului sau petrosenean. Motivul acestei discriminari ne scapa.
Apelat de noi, domnul Nelu Ardelean, managerul teatrului din Deva, ne-a declarat ca, la rugamintea noului director artistic, unii regizori au lucrat fara sa fie remunerati ori si-au primit drepturile banesti cu intarziere. Iar domnul Mc Ranin, nu e un scenograf 'la nevoie', adica un veleitar, cum se scrie in 'Ziarul Vaii Jiului', ci are (si) studii de arte pastice si muzicale. El, intr-adevar, face scenografie, la nevoie, dar la nevoia teatrului al carui director artistic este si care nu are bani sa plateasca si asa ceva. 'Ca sa nu mai vorbim, a adaugat domnia sa, ca, la noi, onorariile artistilor sunt la jumatate fata de alte teatre.'
Tot pe Google apar si premiile internationale primite de regizorul Mc Ranin. Dar, dupa cum se vede, asa ceva nu il interesa pe C.D. Nici ca Tribunalul Prahova l-a repus pe regizorul Mc Ranin in functia din care a fost inlaturat abuziv la Targoviste. Pe el il interesa doar faptul ca Mc Ranin e liberal si, conform comenzii primite, trebuia atacat, tinta fiind, de fapt, presedintele Consiliului Judetean Mircea Molot.
Din toate aceste mizerii politicianiste ramane intrebarea: Dar cu teatrul ce-ati avut?