x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul Național din Timișoara continuă o serie majoră de investiții în infrastructura culturală

Teatrul Național din Timișoara continuă o serie majoră de investiții în infrastructura culturală

26 Mar 2022   •   18:46
Teatrul Național din Timișoara continuă o serie majoră de investiții în infrastructura culturală

Cu o floare se face primăvară! Fiecare om înseamnă enorm în acest ocean al lumii. Teatrul a pus întotdeauna accentul pe Om, iar astăzi, când înregimentarea în categorii s-a dovedit un principiu nociv și istoria este bulversată, societatea individualizează mai mult ca niciodată. Fiecare om contează în univers, își are propriul lui ecou în rostul lumii.

Anul acesta – un an atât de greu, de complicat, de hotărâtor pentru ceea ce înseamnă viitorul, Teatrul Național din Timișoara sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului cu investiții în oameni, în cultură, în societate. Ministerul Culturii finanțează proiectele Naționalului timișorean în infrastructura culturală. În acest fel, este lansat un semnal important angrenajului cultural și social local, regional, transfrontalier, național și, în perspectivă, european.

Sala 2 a Teatrului Național a făcut deja, în doar paisprezece ani, istorie. Transformată în timp record dintr-o ruină într-un spațiu de joc modern, funcțional, Sala 2 este un punct important pe harta culturală a Timișoarei. Cu sprijinul Ministerului Culturii, finanțatorul acestei investiții, Sala 2 are șansa de a se transforma într-unul dintre cele mai competitive spații teatrale din această regiune, devenind epicentrul artistic pentru întregul Banat istoric. În urma modernizării, Sala 2, care deja face parte din identitatea emoțională a orașului de azi, va duce orașul mai departe.

Centrul industriei culturale românești de decoruri se dezvoltă în Freidorf! Un al doilea pilon important din structura Teatrului Național sunt Atelierele Fabrica de decoruri. Concepute ca o linie de producție și asamblare cu o capacitate de producție de trei decoruri concomitent, Atelierele Fabrica de decoruri au reprezentat o inițiativă a Teatrului Național, dezvoltată ca proiect-pilot, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Dotarea Atelierelor Fabrica de decoruri cu echipamente profesionale reprezintă un mare pas înainte și dă startul unei industrii meșteșugărești noi – industria meșteșugarului de teatru. Acesta este momentul mult așteptat de Teatrul Național.  „Dăm drumul la motoare”: după echipare, Atelierele Fabrica de decoruri va avea capacitatea de a produce, și în afara necesarului propriu, decoruri de teatru atât pentru piața locală și națională, cât și pentru teatre din țările învecinate.

Este o enormă bucurie pentru Teatrul Național să dezvolte infrastructura teatrală și meseriile de teatru în Timișoara, să participe la construirea unei capitale culturale pentru viitor și să lărgească sfera de influență culturală a Timișoarei în euro-regiune.

Întâlnirile spirituale și afective pe care le determină teatrul, încrederea sa în capacitatea individuală și colectivă de a construi prezentul pentru viitor, forța cu care teatrul concentrează credința în umanitate în mijlocul celor mai mari încercări, toate acestea plasează Teatrul Național din Timișoara pe o poziție importantă în algoritmul de dezvoltare civică și socială a Timișoarei.

Cu gândul la toți cei care, de mii de ani, fac ca Teatrul să continue, la toți cei care deschid lumi și creează viitorul, Teatrul Național duce ștafeta mai departe!

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

 

×