x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Tradiția cântată și povestită în concerte și ateliere la cea de-a II-a ediție "Dor de Doină” organizată la București

Tradiția cântată și povestită în concerte și ateliere la cea de-a II-a ediție "Dor de Doină” organizată la București

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Aug 2024   •   14:00
Tradiția cântată și povestită în concerte și ateliere la cea de-a II-a ediție "Dor de Doină” organizată la București

Pe 7 septembrie, la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București, va avea loc ediția de anul acesta a "Dor de Doină”, eveniment ce își propune să reapropie noile generații de valorile autentice și să faciliteze relația dintre cultură și comunitate.

Continuând un demers inițiat în 2023, Asociația FRUI VITA vrea să ofere tinerilor un sentiment de identitate, apartenență și continuitate prin promovarea patrimoniului cultural românesc și prin aducerea tradițiilor în prezent, într-un eveniment ce îmbină muzică, arte plastice și ateliere de meșteșug pline de inspirație. Accesul publicului la eveniment este gratuit.

Totodată, anul acesta organizatorii duc mai departe proiectul manualului digital despre doină (https://www.fruivita.ro/manual-dor-de-doina/) creat în prima ediție și fac un pas înainte, traducându-l în limba engleză pentru a fi astfel disponibil la nivel internațional tuturor celor pasionați și interesați de rădăcini, de legăturile cu străbunii și de locul cultural și emoțional de unde ne tragem.

"Trăim în era digitală, iar azi ne dorim să onorăm doina, patrimoniu cultural imaterial UNESCO, să o prețuim și să o păstrăm în acest curs evolutiv bucurându-ne împreună cu voi toți de această călătorie într-un mod atipic, așa cum am făcut-o și anul trecut. De aceea am pregătit în ediția de anul acesta o paletă largă de activități atractive prin care promovăm patrimoniul, tradițiile și folclorul”,  spune Ioana-Diana Bogdan-Teașcă, președinta Asociației FRUI VITA.

Doina în prim plan cu influențe de la jazz la hip hop și electro

În cadrul evenimentului participanții vor avea ocazia să celebreze doina românească într-un melanj unic alături de artiști precum Maria Casandra Hausi și Sorin Romanescu, care vor aduce în prim plan magia doinei prin proiectul NOD (New Old Doina) și ARGATU, artist ce revine pe scena Dor de Doină cu interpretarea sa electrizantă prin care păstrează vie moștenirea muzicală autentică a României.

"Întotdeauna mi-am dorit să creez sunete care să atingă inimile oamenilor. Mă aventurez către pulsuri puternice" spune ARGATU în așteptarea întâlnirii cu publicul pe 7 septembrie când publicul va avea ocazia să asculte noile melodii de pe albumul lansat în 2024 - "Tezaur".

Artistul reușește să creeze o punte între vechi și nou, tradițional și modern, influențele folclorice găsindu-și perfect locul în fuziunea genurilor din care se inspiră: hip-hop, grime, dubstep, drum&bass, dub, dancehall sau basshouse, jucând astfel un rol esențial în conservarea și popularizarea moștenirii muzicale autentice românești.

Ateliere de meșteșuguri românești pentru toate vârstele

Pentru a stârni mai ușor curiozitatea participanților, organizatorii au pregătit o serie de ateliere interactive și de meșteșuguri românești în care aceștia pot face cunoștință cu doina și tradițiile prin muzică și jocuri surpriză.

Atelier interactiv pentru copii cu vârste cuprinse între 5 - 13 ani, cu jocuri și desene reprezentând povești și tradiții românești - cei mici vor putea afla care sunt tradițiile după care se ghidau străbunii lor și care erau poveștile transmise din generație în generație, dintr-o perspectivă accesibilă și interactivă, cu jocuri și exerciții adecvate vârstelor lor, menite să le dezvolte imaginația și creativitatea.

Atelier dedicat exploratorilor „Teatru Labirint” – o călătorie senzorială de conectare cu natura - atelierul propune un exercițiu prelungit de mindfulness în timpul căruia participanții își vor suspenda temporar simțul vizual (având ochii acoperiți) pentru a percepe și a se conecta cu spațiul prin toate celelalte simțuri.

Atelier de meșteșug tradițional românesc „Șezătoarea de cusut Vatra Satului”.

Portul popular ne definește traiul și valorile încă din cele mai vechi timpuri iar cusutul și țesutul sunt îndeletniciri foarte vechi. Fie că au mai cusut sau sunt la început de drum, acest atelier invită participanții să cunoască și să descopere cum se coase o cămașă tradițională exersând acest meșteșug pe suporturi de inițiere.

Atelier de modelare ceramică prin care obiectele vor fi explorate vizual, dar mai ales tactil - oscilând între multe forme și contraste într-un domeniu infinit, atelierul aduce joaca prin crearea de piese unicat pe muzica lutului.

Participarea la ateliere este gratuită.

 Expoziție de pictură dedicată elevilor și studenților

 Participanții sunt încurajați să exprime prin arta lor esența, emoția și tradiția doinei și se pot înscrie la concursul de pictură cu tema “Doina” ce va încununa o expoziție în aer liber a operelor participanților înscriși.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

×