x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum se îngroapă dosarele la parchet: Metodele prin care procurorii îi pot scăpa pe autorii de crimă

Cum se îngroapă dosarele la parchet: Metodele prin care procurorii îi pot scăpa pe autorii de crimă

de Diana Scarlat    |    19 Feb 2025   •   00:05
Cum se îngroapă dosarele la parchet: Metodele prin care procurorii îi pot scăpa pe autorii de crimă

În octombrie 2018, un copil în vârstă de 1 an și 10 luni, Ștefan, a murit la un spitalul privat din București. Medicii nu au fost judecați nici acum. În curând, fapta se va prescrie și cazul va avea aceeași soartă cu alte câteva mii care sunt astfel mușamalizate anual.

Nu se aștepta nimeni la o astfel de tragedie, în urma unei intervenții chirurgicale considerate ușoară. Ancheta a-nceput în forță, atunci. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis dosarul de cercetare, apoi, la scurt timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a autosesizat în cauză, a preluat dosarul. Părea că i se va face dreptate familiei îndoliate în câteva zile. Dar au trecut de atunci 2.315 zile și dosarul nu a ajuns încă la instanța de judecată. Procurorii s-au schimbat și au luat ancheta de la capăt, deși toate probele erau deja depuse și clare. De anul trecut, cazul a fost preluat de celebrul procuror Marius Iacob, dar și acesta procedează la fel, chemând la audieri din nou aceiași martori și inculpați, în loc să trimită dosarul de ucidere din culpă la judecată. În curând, fapta se va prescrie și cazul va avea aceeași soartă cu alte câteva mii care sunt astfel mușamalizate anual.

Într-un raport din 2024, APADOR-CH descria anul 2023 ca „Anul prescrierilor”, pentru performanțele uluitoare ale procurorilor care au reușit să lase liberi mii de corupți, doar pentru că le-au ținut dosarele până când faptele s-au prescris. Procurorii trag de timp până când intervine termenul de prescripție, fără măcar să poată justifica decizia de a nu trimite un dosar în instanță, pentru judecată. Modificările legislative de după 2022 îi ajută pe procurorii care vor să închidă dosare și pe cei care astfel scapă de condamnare. 

În 2023 au fost închise circa 5.000 de dosare de corupție, ca urmare a prescrierii termenelor, înainte de a ajunge la instanțele de judecată. Aceasta este noua metodă folosită de procurori pentru „soluționarea” a mii de cazuri, anual. Printre beneficiari sunt mai mulți politicieni și oameni de afaceri acuzați de corupție.

Printre miile de dosare închise de procurori înainte de a ajunge la instanță sunt și unele în care s-a dispus Neînceperea Urmăririi Penale (NUP), acolo unde procurorii au considerat că nu există suficiente probe la dosar, însă astfel au ajuns să se bată cu Justiția mulți români care se consideră nedreptățiți, inclusiv în cazuri de omor pe care procurorii le consideră morți naturale.

Probe clare, anchetă blocată

În această situație este acum familia din județul Dâmbovița care l-a pierdut pe micuțul Ștefan, din cauza neglijenței medicilor și a personalului medical de la spitalul din București, în anul 2018. Familia își dorește să se facă dreptate, după aproape 6 ani și jumătate de așteptare. Dar procurorii blochează dosarul copilului decedat, devenind complici. 

„Deși probele sunt clare, ancheta este blocată. Procurorii schimbă strategiile, trag de timp și transformă cazul într-un exemplu de cum poate fi protejat un sistem medical corupt. În tot acest timp, noi așteptăm o decizie care pare să nu mai vină niciodată”, a declarat, pentru Jurnalul, bunica micuțului care a murit la spital. 

În octombrie 2018, mama copilului a mers cu încredere la spitalul privat din București, pentru o intervenție chirurgicală „banală”. Familia a plătit 15.000 de lei pentru o operație care ar fi trebuit să fie sigură. După procedură, copilul a făcut hemoragie internă, iar medicii nu au reușit să îl salveze. 

Expertiza medico-legală a confirmat că o arteră a fost lezată în timpul operației. Colegiul Medicilor a constatat, în baza acestor probe indubitabile, că a fost vorba despre neglijența medicilor și a personalului medical. Și totuși, nimeni nu a fost tras la răspundere. 

Dosarul 545/P/2023 (3735/159/P/2018) este plimbat de atunci între procurori. Procurorul Ruxandra Ionescu a ținut cazul în sertar timp de un an și jumătate, fără să ofere vreun răspuns la obiecțiile inculpaților, deși expertiza medico-legală era finalizată. 

Clasarea dosarului, prin audieri repetate

A urmat procurorul Marius Iacob, care a găsit o altă metodă de tragere de timp: extinderea anchetei către aspecte irelevante, cum ar fi verificarea unor semnături pe un regulament de ordine interioară. Mama copilului spune că are convingerea fermă că actualul procuror de caz a găsit o strategie inteligentă de a clasa dosarul, prin audieri repetate ale martorilor și inculpaților, astfel încât să tragă de timp, până când fapta se va prescrie.

„Au trecut 6 ani și 4 luni de când copilul nostru este în pământ și vedem cum procurorii sunt incapabili, cu probele pe masă, sa facă un rechizitoriu. Aceasta nu este incompetență, este doar rea-voință. Au învățat că pot să-și bată joc de tot ceea ce înseamnă cetățean din această țară care muncește să le plătească salariile. Recunosc că am avut încredere în acest domn procuror Iacob, însă se pare că am greșit”, a declarat, pentru Jurnalul, mama copilului mort în urma operației.

Timp de 6 ani și 4 luni, s-au făcut audieri și s-au administrat trei rapoarte de expertiză. Ultimul astfel de raport, dar și celelalte arată clar că moartea copilului a fost cauzată de o manevră viguroasă în timpul intervenției, care a secționat un vas de sânge, urmată de hemoragie internă, nedetectată la timp, deși semnele clinice erau evidente. 

Nu mai au încredere în procurori

Parchetul a inculpat trei medici, doi medici chirurgi pediatri și pe medicul anestezist, care au devenit inculpați în dosar pe 20 februarie 2024. Acest dosar, deși este încadrat cu fapta de ucidere din culpă, este astăzi instrumentat de Parchetul General. 

„Până să facem plângeri, procuroarea nici măcar nu ne-a dat acces la dosar, deși era dreptul nostru. Cauza morții este evidentă: copilul a murit din culpă medicală, există probe, declarații de martor, au fost dezbătute toate posibilele ipoteze și tot ceea ce mai este de făcut este întocmirea rechizitoriului. Cu toate acestea, dosarul este ținut în sertar și tergiversat, iar peste un an și jumătate se va prescrie în penal. Șansele să se prescrie sunt infinit mai mari decât să existe condamnări, din cauza schimbării termenelor de prescripție. Practic, pentru ucidere din culpă, termenul de prescriere este de 8 ani, deși timp de 5 ani noi nu am avut expertiza finală, iar acum nu se întocmește nici măcar rechizitoriul. Deci statul este incapabil să condamne medicii, pentru că nu s-a încadrat în timpul de prescriere”, mai spune mama micuțului care a murit la spital. 

La fel ca în cazul micuțului care a murit din cauza neglijenței personalului medical sunt și alte dosare care-și așteaptă termenul de prescripție, lăsând făptuitorii nepedepsiți penal, iar orice încercare de a obține răspunsuri din partea parchetelor este sortită eșecului, pentru că răspunsul este întotdeauna același: informațiile din dosarele penale nu se pot furniza în baza Legii 544/2001.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×