x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Violoncelistul Enrico Dindo, recital alături de pianistul Mikhail Mordvinov, în cadrul Concursului Internațional George Enescu

Violoncelistul Enrico Dindo, recital alături de pianistul Mikhail Mordvinov, în cadrul Concursului Internațional George Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Sep 2024   •   22:15
Violoncelistul Enrico Dindo, recital alături de pianistul Mikhail Mordvinov, în cadrul Concursului Internațional George Enescu

Violoncelistul Enrico Dindo, membru al juriului în Secțiunea de Violoncel a Concursului Internațional George Enescu, va susține un recital de excepție la Ateneul Român, miercuri, 4 septembrie 2024, ora 19:00, alături de pianistul Mikhail Mordvinov.

Enrico Dindo este “un violoncelist cu calități excepționale, un artist complet și un muzician format, cu un sunet extraordinar care curge ca o splendidă voce italiană”, după cum spunea marele maestru Mstislav Rostropovich, atunci când i-a acordat Premiul I la Concursul de Violoncel Rostropovich de la Paris, din 1997.

Enrico Dindo a acceptat invitația maestrului Cristian Măcelaru, directorului artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu de a susține acest recital, în contextul în care maestrul David Geringas nu a mai putut participa la eveniment, din cauza unor probleme de sănătate.

Programul serii va include un repertoriu compus din Robert Schumann - Fantasiestücke, Op. 73, Serghei Prokofiev - Sonata în do major pentru violoncel și pian, Op. 119, Robert Schumann - Adagio și Allegro Op. 70 și Nikolai Miaskovski, Sonata nr. 2 în la minor pentru violoncel și pian, Op. 81.

Enrico Dindo s-a născut într-o familie de muzicieni. La vârsta de șase ani a început să studieze violoncelul, iar ulterior a absolvit Conservatorul de Stat “Giuseppe Verdi” din Torino. Mai târziu, a lucrat cu Egidio Roveda și Antonio Janigro. Din 1987 a activat ca prim violoncelist al Orchestrei Teatrului “La Scala” din Milano, până în 1998.

După premiul câștigat în 1997 la Paris, în cadrul Concursul de Violoncel Rostropovich, Enrico Dindo și-a început activitatea ca solist, concertând în numeroase țări, cu ansambluri prestigioase precum Orchestra Filarmonicii BBC, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Națională Capitole Toulouse, Filarmonica Scala, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică de Stat din São Paulo, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică din Chicago și Gewandhausorchester Leipzig.

De asemenea, a colaborat cu dirijori importanți precum Riccardo Chailly, Aldo Ceccato, Gianandrea Noseda, Myung-Whun Chung, Daniele Gatti, Yuri Temirkanov, Paavo Järvi, Valeri Gergiev, Riccardo Muti, precum și cu Mstislav Rostropovich.

În 2000, Asociația Națională Italiană a Criticilor Muzicali i-a oferit Premiul Abbiati pentru cel mai bun solist al stagiunii 1998-1999, iar în 2005, președintele Republicii Italiene, Carlo Azeglio Ciampi, i-a acordat Premiul “Vittorio de Sica”.

Dirijor al Orchestrei de Cameră I Solisti di Pavia, ansamblu pe care l-a fondat în 2001, director muzical al Orchestrei Simfonice HRT din Zagreb (2014-2021), director artistic al Academiei Filarmonica Romana (din 2022), Enrico Dindo predă violoncelul la Conservatorul Elveției Italiene din Lugano, la Academia Pavia Cello și la cursurile de vară ale Festivalului Muzical Garda Lake.

Studenții, elevii și profesorii școlilor și universităților de muzică din toată țara beneficiază de acces gratuit în baza legitimației școlare și de serviciu, în limita locurilor disponibile.

De asemenea, persoanele cu handicap alături de însoțitorii lor beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii.

Concursul Internațional George Enescu, inițiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internațional. De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziția României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federației Mondiale a Concursurilor Internaționale de Muzică Clasică și a descoperit numeroase talente care au devenit artiști de renume mondial. Ediția din 2024 promite să fie una de excepție, continuând tradiția de a aduce în prim-plan talente ale muzicii clasice.

 

×