x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Eric Clapton Un milion de dolari pentru chitara lui Clapton

Un milion de dolari pentru chitara lui Clapton

de Corina Andriuta    |    05 Iun 2010   •   00:00

Chitara favorită a legendarului Eric Clapton a fost vândută la o licitaţie, în  New York, pentru o sumă record de 959 mii dolari. Banii strânşi la licitaţia organizată în iunie 2004 au fost folosiţi de către clinica Crossroads, care tratează dependenţii de droguri.

La începutul licitaţiei organizatorii se aşteptau ca acest Fender Stratocaster, poreclit "Blackie", să se vândă cu aproximativ 150 mii dolari, însă atunci când reprezentanţii casei Christie's au adus obiectul în faţa clienţilor a izbucnit o luptă dură între aceştia, preţul crescând considerabil.

Într-un final instrumentul a ajuns în posesia reţelei americane de magazine "Guitar Center". "Mă bucur de acest final, banii ne vor ajuta în atingerea scopurilor pe termen mai lung în această clinică", a spus Clapton, citat de beatles.ru, la finele licitaţiei. Chitara în cauză a fost folosită de Clapton pentru prima dată în 1973. Ea era în fapt un hibrid, fiind realizată din mai multe Stratocaster pe care Eric le-a cumpărat  din statul Tennessee.

Clapton a folosit această chitară între anii '70 - ‚80 însă, într-un final, a decis "să pensioneze" instrumentul în 1991.
"Se mai poate cânta la ea şi acum, însă mi s-a părut că daca o iau cu mine la concerte o pot distruge", a recunoscut chitaristul. "Am iubit această chitară şi de aceea n-am mai cântat la ea".

La sfârşitul carierei de "chitară", în 1990, "Blackie" a apărut într-un spot publicitar făcut pentru compania "Honda". La cererea companiei Clapton a înregistrat un  nou solo la melodia "Bad Love" cu aceast instrument. De asemenea, la licitaţie au mai fost scoase încă două chitare ale lui Clapton. Cherry Gibson ES-355 1964, a fost cumpărată pentru 847 mii dolari şi CF Martin din 1939 - cu care Clapton a înregistrat celebrul concert Unplugged - s-a vândut cu 791,5 mii de dolari!

×
Subiecte în articol: eric clapton