x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Luciano Pavarotti Testamentul unui artist

Testamentul unui artist

01 Oct 2007   •   00:00

Incurcate sunt căile Domnului cănd vine vorba despre avere. Nici chiar marele Luciano n-a scăpat de incurcături.

Incurcate sunt căile Domnului cănd vine vorba despre avere. Nici chiar marele Luciano n-a scăpat de incurcături.

In ultimul interviu pe care Luciano Pavarotti l-a acordat unei reviste din Rusia, prin intermediul managerului Terri Robson, spunea: "Cu toţii suntem in măinile Domnului. Cu părere de rău spun că, atunci cănd eşti tănar, nu te găndeşti la sănătate, iar la bătrăneţe trebuie să plăteşti pentru toate greşelile. Dar nu este nimic, eu sunt un băiat puternic, am avut de infruntat probleme şi mai mari. Imediat ce mă fac bine voi ieşi pe scenă. Deja imi este dor". Cu siguranţă, Luciano se găndea la cei 40 de ani petrecuţi lăngă Adua, capitol pe care l-a incheiat intr-un mod neplăcut sau se găndea la grandioasele concerte pe care le-a susţinut in faţa miilor de spectatori care il venerau.

PROPRIETĂŢI. Averea lui Luciano Pavarotti a fost estimată de presa italiană la 250 de milioane de lire sterline. Adică aproximativ 500 de milioane de euro, incluzănd cele trei apartamente din Central Park, New York, in Italia şi Monte Carlo, diverse alte bunuri, printre care se numără şi tablouri de Henri Matisse. Era de aşteptat ca persoanele cele mai importante care au făcut parte din viaţa lui Pavarotti să se regăsească şi in paginile testamentului său. Moştenitoarele sunt fiicele din prima căsătorie cu Adua Veroni - Lorenza, Cristina şi Giuliana (foto jos) - dar şi fiica cea mai mică, in vărstă de 4 ani, Alice, rezultată din cea de-a doua căsătorie cu Nicoletta Mantovani. Controversele stărnite in jurul averii tenorului italian nu au intărziat să apară, astfel că nici nu era coborăt in mormăntul din cimitirul oraşului său natal, Modena, că presa italiană deja lansa ştiri cu privire la luptele grele ce se vor da intre cele două familii pentru obţinerea moştenirii.

DE LA EGAL LA LEGAL. In urmă cu căteva luni, mai precis la data de 13 iunie, tenorul işi intocmea testamentul, impărţind averea sa, in mod egal, intre Nicoletta Mantovani şi cele patru fiice. In cele din urmă, relaţiile cu a doua soţie, mult mai tănăra Nicoletta, erau din ce in ce mai tensionate. Cei doi chiar se găndeau la o separare, prin urmare, speculaţiile incepeau să se adeverească şi ieşeau la iveală mai multe lucruri neplăcute, mai puţin ştiute, despre viaţa lui de familie. S-a zvonit chiar că Luciano i-a spus unui prieten: "Nicoletta nu mă respectă". Dar pentru că o iubea foarte mult pe Alice, fiica cea mai mică, nu s-a hotărăt să divorţeze. Aşa se face că ultima perioadă din viaţă a petrecut-o mai mult in compania fostei soţii, Adua, şi a celor trei fiice din prima căsătorie, de care artistul se depărtase după ce s-a insurat cu Nicoletta. O bună prietenă, Franca Strata, soţia dieteticianului lui Pavarotti, afirma că acesta ar fi redescoperit-o pe fosta soţie şi ar fi revenit in preajma ei, susţinănd că: "Spunea adesea că 40 de ani de căsnicie nu pot fi anulaţi aşa, peste noapte. A fost extrem de fericit cănd a aflat că fiica sa, Cristina, i-a dăruit o nepoţică, pe Caterina. A fost să-şi vadă nepoata de ziua de naştere a acesteia şi atunci a fost prima dată, după mulţi ani, cănd el şi Adua au stat din nou sub acelaşi acoperiş. A spus apoi la toată lumea căt de fericit este că şi-a revăzut fosta nevastă, care a fost o mamă extraordinară şi un excelent manager pentru afacerile sale".

S-A RĂZGĂNDIT. Ultimul testament al muzicianului, redactat la 29 iulie, cu cinci săptămăni inainte de moartea sa, conţine o clauză care priveşte proprietăţile imobiliare din New York. Pavarotti i-a lăsat moştenire exclusiv Nicolettei Mantovani cele trei apartamente din Central Park, New York, diverse bunuri, intre care şi căteva tablouri de Henri Matisse, valoarea totală ridicăndu-se la aproximativ 15 milioane de dolari. Tenorul a creat in acest scop, cu doar căteva zile inainte de a muri, un fond fiduciar.

"Acest lucru ne surprinde", a declarat pentru publicaţia La Repubblica Fabrizio Corsini, avocatul celor trei fiice ale tenorului, provenite din prima căsătorie. "Noi ştiam doar de testamentul precedent, redactat la 13 iunie, prin care clientele mele primeau partea prevăzută prin lege şi prin care Nicoletta Mantovani era numită legatar universal. Lucrurile au luat insă o turnură diferită. Vrem să verificăm data la care a fost creat fondul fiduciar şi să cerem o evaluare a patrimoniului. Dacă descoperim un prejudiciu grav vom pune la punct un plan de restituire a drepturilor celor trei fiice. Vom face acest lucru fără polemici şi mai tărziu, deoarece clientele mele nu se grăbesc", a spus Corsini.

ULTIMUL ACT. De teamă că ar putea pierde tot, Nicoletta a incercat să mai salveze căte ceva şi, cu mai puţin de două luni inainte ca soţul său să se stingă, ea a incercat să intre in posesia actelor de proprietate ale apartamentelor din New York, relata The Sun. Executorul testamentar Terry Robson a refuzat orice comentariu al situaţiei.

Notarul Luciano Buonanno, cel care a redactat ultimul testament al tenorului italian Luciano Pavarotti, a pus capăt discuţiilor: "Conform testamentului maestrului, redactat duminică, 29 iulie, in reşedinţa sa din Pesaro, 50 la sută din avere se va impărţi intre cele patru fiice, Cristina, Lorenza, Giuliana şi Alice, 25 la sută ii va reveni celei de-a doua soţii, Nicoletta Mantovani, iar restul de 25 la sută va fi impărţit intre colaboratorii apropiaţi". Buonanno mai spune că testamentul a fost contrasemnat de medicul şi de asistenta tenorului.

Muzica, adevăratul testament

In timp ce oamenii de rănd străng in testamente averile adunate in timpul vieţii lăsăndu-le urmaşilor "amintiri" peste timp, artiştii lasă moştenire posterităţii adevărate capodopere. Luciano Pavarotti a lăsat lumii o bogăţie nemăsurată de valori spirituale, prin muzica pe care o cănta, prin vocea sa inconfundabilă care va rămăne multă vreme in sufletele celor care au fost alături de nemuritorul Luciano pe scenele mari ale lumii. Cănd ne va fi dor de el, il vom putea asculta. Aceasta este "magia unei vieţi petrecute in slujba artei", cum el insuşi spunea.

Şi-a schimbat decizia in ultimul moment

Apropiaţii tenorului au păstrat şi ei tăcerea. Prietenii ştiau că Luciano are probleme in căsnicie. Şi că se tot găndea să-şi pună ordine in acte. Artistul a reuşit să ţină secret "dosarul" cu necazuri pănă in ultimul moment. "A avut grijă să treacă din nou pe numele lui unele afaceri care erau derulate de alţi membri ai familiei şi am auzit că a operat mai multe modificări in testament", a spus un amic al tenorului. O altă cunoştinţă a artistului a dezvăluit că Luciano şi Nicoletta se găndeau la despărţire. "Intenţionez să consult un avocat", i-ar fi spus Pavarotti acestuia, mărturisindu-i de asemenea că mariajul său era in impas. Luciano regreta despărţirea de prima soţie, Adua (foto centru), şi de fetele lui, Lorenza, Cristina şi Giuliana (foto stănga jos), drept pentru care şi-a dorit ca, in cel de-al doisprezecelea ceas să indrepte situaţia. "Luciano spunea că regretă că a pus capăt celor 40 de ani de căsnicie intr-un asemenea mod şi că incerca să redreseze lucrurile.

El a fost foarte fericit in momentul in care Cristina, una dintre fiicele lui, a născut o fetiţă, pe care au numit-o Caterina".

Noul şi vechiul testament

Ce mai date, ce mai cifre! Primul testament al său a fost redactat la 13 iunie a.c. Motiv pentru superstiţioşi să găsească o coincidenţă şi implicit o explicaţie. Cel de-al doilea testament insă, redactat la 29 iulie, cu cinci săptămăni inainte de moartea lui Luciano, a fost citit de cei trei avocaţi ai Nicolettei Mantovani. Actul conţine o clauză care priveşte proprietăţile tenorului din New York. Plus tablourile Henri Matisse, sumă care se ridică la aproximativ 15 milioane de dolari. Tenorul a creat fondul fiduciar cu doar căteva zile inainte de a muri.

"Noi ştiam doar de testamentul precedent, redactat la 13 iunie, prin care clientele mele primeau partea prevăzută prin lege şi prin care Nicoletta Mantovani era numită legatar universal. Vrem să verificăm data la care a fost creat fondul fiduciar şi să cerem o evaluare a patrimoniului. Dacă descoperim un prejudiciu grav vom pune la punct un plan de restituire a drepturilor celor trei fiice"

Fabrizio Corsini,avocatul celor trei fiice ale tenorului

"Spunea adesea că 40 de ani de căsnicie nu pot fi anulaţi aşa, peste noapte. A fost să-şi vadă nepoata, pe Caterina, şi atunci a fost prima dată, după mulţi ani, cănd el şi Adua (foto) au stat din nou sub acelaşi acoperiş. A spus apoi la toată lumea căt de fericit este că şi-a revăzut fosta nevastă, care a fost o mamă extraordinară şi un excelent manager pentru afacerile sale"

Franca Strata ,soţia dieteticianului lui Pavarotti

×