x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Marina Voica Un vis frânt

Un vis frânt

de Loreta Popa    |    27 Oct 2008   •   00:00

Efervescent, mereu pe grabă, Horia Moculescu este bucuros să scoată la iveală singurul lucru care contează în domeniul muzical, calitatea.

De Marina Voica îl leagă multe, deci nu ezită să ne povestească despre ea. “A fost măritată cu un prieten de-al părinţilor mei, din Râmnicu-Vâlcea, medicul Viorel Teodorescu”, spune Horia Moculescu. “În primul turneu important pe care l-am făcut eu în ţară cu Ilinca Cerbacev, Costică Drăghici şi Ovid Teodorescu aveam nevoie să luăm pe cineva care să fie şi vedetă, să aibă un repertoriu bine închegat, cu vocea formată şi în stare să cânte cu o orchestră fără probleme şi la cine să ne gândim dacă nu la Marina, care avea o voce specială, un repertoriu special. Stilul, temperamentul şi vocea au propulsat-o în rândul cântăreţilor iubiţi de public. Atunci nu se punea problema să cânţi într-o limbă străină. Ţin minte că am avut atunci peste 300 de spectacole… Atunci un turneu era de 30 de zile cu minimum două concerte pe zi. Marina era aşa mai delicată, se ferea de oboseală, se ferea de efort. Eu o mai necăjeam, dar să ştii că nu e uşor să dormi în vagonul de dormit 30 de zile. Concertele erau de un succes fenomenal. Încercam să fim, din toate punctele de vedere, impecabili! A avut apoi ocazia să meargă într-un turneu la Moscova şi ea s-a pregătit îndelung. Visul ei era să rupă Moscova în două. Din păcate s-a îmbolnăvit, a fost spitalizată şi visul ei nu s-a împlinit. Sentimental, a fost o lovitură pentru ea”, spune Horia Moculescu.

“UN FURTUN”. “I-am compus o melodie care se numea «Dor de ţară», dar toţi spuneau că îi este dor de Rusia, aşa că nu prea a cântat-o. Ea s-a şi complăcut în această situaţie, a cochetat cu faptul că vorbea româneşte cu accent rusesc şi chiar era celebră pentru  acest lucru. Ţin minte că era în cabină, şi a intrat pe uşă Margareta Pâslaru, o fire mai voluntară, de altfel amândouă profesioniste până în vârful unghiilor, şi Marina, calmă îi spune: “Oi, Margareta, ce intri aşa ca un furtun!” Trebuie să recunosc că am o mare admiraţie pentru Marina şi o respect foarte mult. Ea şi-a păstrat sufletul tânăr şi chiar şi acum are un corp foarte frumos, o siluetă frumoasă, o talie subţire. Nu ai cum să nu o admiri”, crede cu tărie Horia Moculescu.

 

Înger păzitor

“Cel mai frumos lucru pe care l-a făcut Marina Voica pentru mine a fost să-şi rupă din recitalul ei de la Mamaia pentru a mă lăsa pe mine să cânt două piese. Un gest superb. Să dai unui tânăr debutant din spaţiul tău, la Mamaia unde miza era imensă, mi s-a părut un gest extraordinar şi nu ştiu dacă a mai fost făcut de altcineva. A fost unul dintre îngerii mei păzitori, a fost cu mine atunci când am avut mai multă nevoie încurajări, de sprijin, a venit la momentul potrivit, eram doar un copil, aveam 15 ani. Cineva să-ţi acorde atâta încredere la acea vârstă e mare lucru. E o reală plăcere să stai lângă dânsa, ai foarte multe de învăţat. Am învăţat bucuria de a cânta, de a trăi, e o persoană plină de viaţă. Mi-a insuflat şi mie lucrurile astea. În fiecare cântec pune suflet, ceea ce mai târziu am făcut şi eu”, ne-a spus Laurenţiu Duţă.

×
Subiecte în articol: marina voica