x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adevăratul proiect de ţară

Adevăratul proiect de ţară

de Elena Cristian    |    18 Aug 2016   •   08:26
 Adevăratul proiect de ţară

Ce mai funcţionează în România? De câteva zile, tot încerc să fac o listă cu ceea ce merge bine la noi - domenii sau instituţii - şi mărturisesc că nu am scris prea multe pe coala de hârtie pregătită pentru asta. Cu sportul - subiectul la modă în aceste zile - am dat-o rău în bară. Cu excepţia cazurilor izolate de sportivi care pur şi simplu nu vor să cedeze în faţa impotenţei de ţară, sportul de performanţă a fost ucis, disciplină cu disciplină. Învăţământul? Cea mai recentă statistică ne arată că aproape 300.000 de tineri părăsesc şcoala înainte de vreme iar 75.000 nu vor să muncească. Sănătatea? Moartă-n păpuşoi. Ne pleacă medicii cu miile şi moartea îşi face de cap prin spitalele României. Industria? Suntem mai valoroşi morţi decât vii din acest punct de vedere. Turismul? Un potenţial de 10 miliarde de euro stă neexploatat. Agricultura? Aş râde copios dacă nu ar fi de plâns în hohote. Un studiu UE arată că aproape jumătate din terenul agricol al ţării a încăput pe mâna străinilor. Ne-am vândut pământurile pe nimic. Aurul verde? Se fură ca-n codru, iar Drujbele lui Dumnezeu îşi văd nestingherite de treabă. Bogăţiile solului şi subsolului? Ori le-am dat aproape pe gratis, ori ne batem joc de ele. Infrastructura? Să fim serioşi. Nici nu vom avea autostrăzi. Cât despre calea ferată, ai spune că mai rău nu se poate. Ba se poate! Vom vedea în anii următori. Armata? Primesc respect doar generalii de carton...

Şi aşa am ajuns la un domeniu care pare să funcţioneze. Justiţia? Primeşte fonduri, are cam tot ce-i trebuie pentru a transforma România într-o ţară săracă, dar cinstită. Deocamdată rezultatele se lasă aşteptate, iar dubla măsură este de multe ori piatra de moară de la gâtul doamnei cu balanţa. Aş pune pe lista mea şi Biserica. Are cam tot ce-i trebuie să fie ceea ce trebuie să fie. Dar nu este. Şi nici nu vrea să fie.

Sau Politica. Aici sigur avem un exemplu de succes. Politicienii, aceiaşi de 26 de ani, îşi duc traiul în lux privind arogant către poporul sărac. Politica României s-a ridicat pe hoiturile tuturor domeniilor enumerate mai sus şi alte câteva pe deasupra. Pe unele le-au ucis cu bună ştiinţă, altele „s-au sinucis” de foame. Indiferent de ceea ce se autoproclamă a fi, politicienii României au avut un proiect comun de ţară. Singurul, de altfel: Vă vrem proşti, bolnavi, săraci! Aşa sunteţi mai uşor de manipulat! The end!

×