x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Albaneagra cu acoperiţii

Albaneagra cu acoperiţii

de Alessandra Stoicescu    |    20 Ian 2016   •   07:29
Albaneagra cu acoperiţii

Oriunde te întorci, dai de un acoperit. Poporul român, pe drept, suferă de această psihoză: vânzătorul, instalatorul, şoferul, toţi sunt priviţi cu suspiciune şi cu subînţeles. La ieşirea din comunism, credeam că securiştii nu ne mai pot face nimic, poporul preluase puterea. Evident am luat ţeapă. Dar nu e singura. Anul de graţie 2015 a venit cu o altă bombiţă cu rădăcini bine înfipte în trecut, dar şi cu un tablou sumbru al prezentului: justiţia e câmp tactic pentru Serviciul Român de Informaţii, de la anchetă până la decizia definitivă. Declaraţia bombă a unui oficial SRI n-a fost urmată nici de clarificări şi nici de vreo pedeapsă pentru domnul care punea sub semnul întrebării credibilitatea şi cinstea judecătorilor români. Degeaba s-au înfuriat şi au cerut clarificări judecătorii prin toate organizaţiile lor profesionale. A rămas într-o ceaţă deasă. Până ieri, când s-a făcut lumină orbitoare. A venit CSAT şi ne-a liniştit: în justiţie nu sunt ofiţeri acoperiţi. Nici mici, nici mari. Un comunicat numai bun să închidă povestea fără să clarifice nimic. Fix ca la alba-neagra.

E vident că serviciile de informaţii nu puteau să recunoască public încălcarea legii. La fel de evident este că judecătorii ori grefierii care ar fi acoperiţi şi au dat declaraţie mincinoasă pe propria răspundere nu ar ieşi să recunoască. Şi atunci este imposibil să aflăm? Noi, da! Dar, să fim serioşi, dacă CSAT vrea să schimbe situaţia, dacă Parlamentul ar avea curajul să se ocupe de asta prin comisiile de control, abia atunci situaţia s-ar schimba. Şi, sunt convinsă, nu am vedea altceva decât un val de pensionări bruşte în magistratură, dar ar fi suficient. Această curăţare nu are cum să se facă în lumina reflectoarelor.

Dramatic este însă că nimeni (dintre decidenţi) nu are curaj să bată cu pumnul în masă şi să ceară această curăţenie. Fără echivoc. Măcar în sprijinul luptei anticorupţie cu care se laudă toţi. E evident că e praf în ochi acest comunicat, dar e şi mai evident că, până nu se clarifică în mod real situaţia, sistemul de justiţie din România rămâne unul necredibil şi foarte vulnerabil.
 

×