x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Alocațiile s-au dus! Pensiile, în izoletă!

Alocațiile s-au dus! Pensiile, în izoletă!

de Dan Constantin    |    29 Iul 2020   •   08:09
Alocațiile s-au dus! Pensiile, în izoletă!

Guvernul a „mermelit” creșterea alocațiilor care în lege prevedea dublarea. Situația era previzibilă dar, politic și juridic, presiunile și criticile sunt justificate. Evident, ajungem la vechea vorbă: d-aia ai guvern, ca să-l înjuri! Alocațiile duble se rostogolesc spre viitor și se vor plăti altei generații. Cele 15 procente în pus la alocații vor fi un „cârlig” solid în care se poate agăța moțiunea de cenzură fluturată de PSD.

Care va fi pasul doi după o răsturnare a guvenului Orban? Învățat cu căderile, președintele liberalilor devine un Hopa Mitică! Experiența anterioară cu Vasile Cîțu , premier desemnat și retragerea lui de vodevil, desprinsă din operele lui Caragiale pe care le completează politicienii cu volume „de colecție” tot mai absurde, ne arată un Orban care nu se lasă dus. Polemica privind alocațiile nedublate va mai continua câteva zile, până când subiectul pensiilor mărite cu 40 la sută va lua „prima pagină”.

Acest punct pe care s-a centrat programul social al echipei Dragnea a devenit bomba cu ceas preluată în rucsac de guvernul Orban. Dacă la alocațiile dublate Cîțu poate să spună că ar fi neconstituționale, nefiind prinse în bugetul pe 2020, pensiile cu punct mărit spectaculos nu pot fi respinse cu aceeași motivație. În ianuarie 2020, când binomul Iohannis-Orban fredona aria alegerilor anticipate, nu spunea nimeni prin guvern că nu sunt bani pentru pensii mărite.

Pandemia, mult timp ignorată, din „răceala banală” a devenit repede o pneumonie gravă, sufocând economia. Acum este mai simplu să motivezi nerespectarea legii privind punctul de pensie crescut cu 40 la sută, punând-o în izoletă. Încasările la buget s-au diminuat, dar guvernul nu prezintă o situație exactă a stării din economie. Dimpotrivă, anunță noi proiecte de infrastructură, susținând că duduie investițiile. Momentul detonării bombei cu ceas nu poate fi însă amânat, așa încât, până la 1 septembrie, urmează să se contureze o soluție.

În Palatul Victoria circulă o idee care poate să mai liniștescă apele: o creștere a tuturor pensiilor cu o sumă fixă. Adică, fiecare pensionar va primi o majorare de circa 300 de lei. Pentru o pensie de 700 de lei, creșterea ar fi substanțială, de 42,8 la sută, chiar mai mare față de procentul din legea PSD. La o pensie de 3.000 de lei, creșterea în sumă fixă de 300 de lei ar fi procentual de 10 la sută, motiv de nemulțumire pentru pensionarii care au muncit temeinic și cu recompense pe măsura responsabilității sociale a activității.

Aplicând o sumă fixă de creștere, guvernul liberal ar da o lovitură de imagine puternică, putând să-și treacă în cont pentru alegeri, când vor fi ele, o măsură socială reală, în beneficiul celor un milion de pensionari cu cele mai mici venituri. Cei cu pensii mari sunt puțini așa că bucuria celor mulți va copleși supărarea celor puțini. Dacă vor reuși să depășească problemele de neconstituționalitate ale acestei soluții și să o „împace” cu sistemul de calcul al pensiilor, Orban va cădea iar în picioare. Dacă are bani pentru o asemena măsură – e deja problema lui Cîțu. România are în UE, după Finlanda, cea mai mare creștere în acest an a datoriei publice în PIB. Așa că șeful Fiscului știe drumul...

×