x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu iar face valuri

Băsescu iar face valuri

de Petru Calapodescu    |    16 Sep 2012   •   09:56
Traian Basescu a avut doua iesiri la rampa, vorbind ca sa nu taca. Mai intai, la Cotroceni - intr-un decor nou, cu un pupitru ("Presedintele Romaniei") vadind refulare, a reluat plictisitor idei in care nici el si acolitii lui nu mai cred: "lovitura din 3-6 iulie", terorizarea justitiei, criza de incredere pe plan international etc.
A doua zi, a incarcat avionul cu valetii si tarcovnicii sai si a plecat la Bruxelles - n-am inteles de ce pe cheltuiala contribuabililor - intr-o vizita nici oficiala, nici barem de lucru, ci evident avand drept scop personal ca, dupa scrisorile de gratitudine deja trimise lui Barroso, Van Rompuy sau Reding, sa le multumeasca si prin viu grai ca l-au bagat iarasi pe gatul poporului roman. Ignorand vointa acestuia si facandu-se ca nu vad sirul interminabil de abuzuri ale celui care si acum, autointitulandu-se "sef al statului", isi aroga o putere care nu a fost si nu e si probabil nici nu va fi prevazuta in Constitutie.
Nu stiu ce va fi discutat concret Basescu cu dirijorii sai bruxellezi. In conferinta de presa dinaintea plecarii spre Bucuresti (spre "palatul TAU", ca sa-l citez pe Barroso - ne-a anuntat insa ce mare branza a facut el acolo. Fiind limpede ca si-a depasit flagrant, potrivit naravului, prerogativele. S-a dus la Bruxelles in interes propriu. Nu a purtat nici un mandat, nici din partea Guvernului, nici a Parlamentului. Si totusi a angajat tara intr-o serie de parcursuri alunecoase, incerte. De altfel, chiar in acest an, a mai gafat grosolan asumand - fara a avea vreun mandat, cum a facut si cand a antamat Acordul cu FMI - Tratatul fiscal, desi era puternic controversat, desi pentru tarile emergente poate constitui o piedica, nu un stimul al dezvoltarii economice: este si motivul pentru care doar opt tari au ratificat pana acum documentul.
De asta data, Basescu a stabilit el, dupa o discutie in doi cu Isarescu, tot fara consultarea Parlamentului si a Guvernului, desi e vorba de o chestiune de maxim interes national, ca Romania se va inscrie in Uniunea Bancara. A batut apoi in cuie anul 2015 ca aderare la Zona euro, cu toate ca nu suntem pregatiti, cu toate ca ar fi costuri sociale imense, cu toate ca aceasta zona se clatina puternic, fostul presedinte al Bancii Central Europene, Jean-Claude Trichet, tocmai definind-o drept epicentrul celei mai mari crize de dupa razboi, iar 57% dintre europeni vrand sa se renunte la aceasta moneda unica. Basescu nu a invatat nimic din esecurile provocate de el tarii timp de aproape doua mandate. Nu a priceput nimic nici din faptul ca, fara colacul de salvare aruncat de oficialii UE de culoare "populara", care au nevoie de el ca de un pion, acum ar fi fost la pescuit pe dig, la Constanta. Va continua sa se puna de-a curmezisul administratiei statului, va continua sa dezinformeze, direct ori prin interpusii sai pedelisti, Comisia Europeana si mari cancelarii.
Premierul Ponta tocmai a declarat ca nu-i va mai permite lui Basescu sa se amestece in politica economica si fiscala a tarii, ca nu va mai ingadui derapajele si abuzurile pe care Boc le accepta cu spinarea indoita, de sluga. Ponta se duce si el la Bruxelles. Va trebui ca oficialii de acolo sa inteleaga ca Romania are un prim-ministru, iar nu un simplu yesman, asa cum l-a tratat Barroso acum doua luni, dictandu-i ce si cum sa faca. Mai e dator Ponta ca, ducand cu el o serioasa documentare, scrisa, nu soar vorbe ("Verba volant, scripta manent") sa-i lamureaca pe Barroso, Reding, Van Rompuy si alti oficiali care-i adevarata fata a lui Basescu ("N-o sa ma schimb"). Si sa-i intrebe franc daca pentru ei prevaleaza un dezinformator si un farsor, sau 7,4 milioane de alegatori. Practic, o tara care, in proportie de peste 80% nu-l mai vrea pe Basescu. Este timpul ca Ponta, avand o larga sustinere populara, sa fie un demn repretentant al natiunii si peste hotare, iar nu sa fie tantos doar in tara.

×