x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, Leonidas şi Leonida

Băsescu, Leonidas şi Leonida

de Petru Calapodescu    |    05 Iul 2012   •   11:16
Haos, numele tau e Basescu! Cam asa ar putea fi sintetizat ceea ce se petrece in aceste zile toride. Tot ce se petrece in tara se invarteste in jurul unui singur om, Traian Basescu. Asa cum de altfel se intampla de peste sapte ani, dar mai cu seama dupa ce a pacalit electoratul dubland alegerile cu un referendum tip "Mananci, calule, ovaz?", cum ar dori si acum, si a insfacat al doilea mandat. Pe care l-a vrut unul de autoritarism, de putere unipersonala fara limite, de tropait pe oameni, pe institutii, pe legi, pe Constitutie.
Ceea ce pana acum doua luni i-a si reusit. A avut insa surpriza ca - sub presiunea populatiei ("Jos Guvernul!", "Jos Basescu!") - motiunea de cenzura sa-i evacueze echipa de slugi de la putere, iar noua guvernare USL sa nu-i mai tolereze hachitele si discretionarismul. Si-a pus insa liota de tutari sa sicaneze si sa faulteze permanent si sub orice pretext noul Cabinet, nelasandu-l practic sa se ocupe de administrarea tarii si cautand astfel sa compromita USL in perspectiva alegerilor parlamentare. Dar s-a pomenit ca, peste noapte, servantii sai Anastase si Blaga dispar, cum era si firesc, Legislativul avand o noua majoritate. Iar el insusi este acum supus procedurii de suspendare si de demitere.
Nu are rost sa reiau detaliat argumentele, n-ar incapea nici in zece comentarii. Ele sunt, asa cum releva si documentul citit in Parlament, de larga notorietate, mai ales prin consecintele dezastruoase pe care nenumarate actiuni ale lui Basescu le-au avut asupra vientii economice si sociale, ba chiar si politice. In care s-a amestecat brutal si unde a vrut si adesea a reusit sa-si impuna propria vointa. In dispretul institutiilor, al atributiilor sale constitutionale.
Daca in primul mandat nu si-a prea putut face mendrele, premierul Tariceanu tinandu-i piept, in cel de al doilea, cu un Boc dresat perfect si redus la statutul de "Da, sa traiti, execut!", a facut ce a vrut, iar tara s-a dus de rapa. Economia? Da, e stabila pe treapta cu PIB-ul cel mai scazut din UE. Nivelul de trai? Sub ideile geniale si sub comanda lui Basescu, au fost luate masuri de reducere diavolesti, de s-au crucit cancelariile occidentale, iatr acum este de 2-3 ori mai mic pana si fata de tari "falimentare", ca Grecia. Invatamantul? Distrus o data mai mult de un ministru adus de pe alta planeta. Sanatatea? E in moarte clinica. Agricultura? O eterna promisiune, o avere lasata in paragina. Statul social? Sa fie distrus! Statul de drept, democratic? Vorbe, conteaza doar adevarul Cotroceniului. Romania ca tara? Prabusita si incuiata, cu tot cu presedintele sau, orgolios dar incapabil, in subsolul Europei.
Tot acest noian de nenorociri, tot acest amestec de abuz si neputinta poarta un nume inconfundabil: Traian Basescu. Sleahta din jurul lui, cea care a fraudat si s-a ghitfuit cand populatia flamanzea, nu e decat o trusa de scule la indemana marelui mester si un cor penibil, care tipa acum ca, in Romania, democratia e in primejdie. Nu, nu e. Abia plecarea lui Basescu ar readuce-o in familia statelor democrate.
Altminteri, derutati, multi speriati ca au de dat sama si toti neobisnuiti sa nu mai stea in carca tarii, pedelistii dau din colt in colt, se imbraca in alb feciorelnic, isi pun papion si cer romanilor sa-i apere. Il auzeam pe reconfirmatul fruntas pedelist, junele Toader Paleologu, zicand ca se vor bate "ca Leonida la Termopile". Pardon, confuzie, mon cher! La Termopile s-a batut si a murit pentru tara regele spartan Leonidas, cu cei 300 de lacedemonieni ai sai. N-avea nimic comun cu "Conu Leonida". Asta+i personajul comic al lui Caragiale, inspaimantat de reactiune...

×