x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale „Băsescu o ia, de astă dată, în freză!”

„Băsescu o ia, de astă dată, în freză!”

de Lucian Avramescu    |    20 Noi 2012   •   15:18

Un analist voluntar din Brașov îmi trimite o sinteză operată cu informațiile de care dispune a situației politice din România, comprimată, zice domnia sa, în „doar zece pagini”. M-a amuzat, lângă volutele subtile de frază, concluzia neaoșă: „Băsescu o ia, de astă dată, în freză!”. Da, și eu cred că toate șmecheriile electorale băsiste, toate priceperile lui manipulatorii vor sucomba la contactul rece cu rezultatul din urne. O victorie categorică a USL, așa cum o anunță toate sondajele, inclusiv cele de uz intern pedelist, gargară-bandaj pentru o răgușeală definitivă (PDL nu se mai aude, nu se mai vede), îl pune la colț pe Băsescu. E concluzia cititorului meu, mai viu și subtil în analize decât noi, cei care scriem întruna și ne dăm pricepuți în toate. Da, arendașul din Deal și-a reînceput degeaba prostirea proștilor. Nici Europa, oricât de interesată ar fi de perpetuarea portocalie a puterii, de menținerea unui servitor la București, nu poate face nimic. Partidul lui rebotezat, recolorat, pitit, cum ziceam mai ieri, în tufișuri onomastice, e dus, iar Băsescu știe că forța lui sucombă concomitent cu înfrângerea electorală la alegerile parlamentare. Insultele aduse în aceste zile de Traian Băsescu poporului român și democrației sunt destule pentru a-l zvârli definitiv de pe scenă pe impostor. Adică noul parlament poate și are obligația să-l suspende și demită pe cel care ocupă ilegal fotoliul din Deal. Imediat, fără întârziere. Va bandaja astfel rănile morale suferite de majoritatea votantă, cea care la referendum a zis pleacă. O justiție ieșită, prin multe vârfuri abil plantate, de sub fundul marinarului, are obligația să redeschidă dosare conectate la pedepse cu pârnaia. E timpul, va veni timpul care zboară iute.

Corespondentul meu analist rimează în toate cu ce gândim cei mai mulți dintre noi. Pâra cu furtul electoral la forurile internaționale va fi, au și spus-o goarnele băsiste, arma de atac. Băsescu a demonstrat că are structurile lui și afară nu doar în interiorul țării. Într-o emisiune a Antenei 3, fostul director al SRI, fost ambasador, Costin Georgescu avansa ideea dejucării acestui plan. Cum? Toți, zicea el, oameni cunoscuți, personalități, reprezentanți ai societății civile să devenim observatori voluntari ai scrutinului din 9 decembrie. Ne putem înscrie în Pro Democrația sau în alt organism civil care să ne îngăduie supravegherea corectitudinii alegerilor. Nu poți prosti o lume!
Așa e, nu poți prosti la infinit. La concluzia corespondentului din Brașov care mă roagă să nu-i pomenesc numele (iată o mică diferență între mine și dumnealui!) n-am decât o corectură, în notă tot umoristică: Băsescu n-are cum s-o ia în freză, că n-are. O va lua sigur în chelie!

×